Vladimir Putin a afirmat despre Kazahstan ca a fost "creat pe un teritoriu care nu a avut niciodata un stat", generand temeri in fosta republica sovietica, in contextul crizei ucrainene.

Liderul rus a declarat in fata unei reuniuni a tineretului rus, in apropiere de Moscova, ca presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, "a creat un stat pe un teritoriu care nu a avut niciodata un stat". "Kazahii nu au avut niciodata statalitate, el a creat-o", a adaugat Putin. Analistii considera ca aceasta afirmatie ar sugera ca independenta Kazahstanului ar putea "disparea" cand Nazarbaiev, in varsta de 74 de ani, nu va mai fi in functie. Kazahstanul a fost ultima republica sovietica ce si-a declarat independenta dupa destramarea URSS in 1991.

In replica, Nazarbaiev a avertizat ca tara sa ar putea parasi Uniunea Vamala condusa de Rusia, daca simte ca independenta sa este amenintata de Moscova. "Kazahstanul nu va face parte din nici o organizatie care reprezinta un pericol pentru independenta sa", a declarat el pentru postul de televiziune Khabar.

"Independenta este cea mai draga comoara a noastra, pentru care bunicii nostri s-au luptat (...). Nu o vom preda nimanui si vom face totul pentru a o proteja", a adaugat presedintele kazah. Potrivit Moscow Times, numerosi cetateni kazahi denunta pe retelele de socializare afirmatiile lui Putin, care genereaza temeri ca Moscova ar putea viza si alte zone din fosta Uniune Sovietica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.