Ca un raspuns la noile amenintari si la consolidarea prezentei NATO la frontierele sale Rusia a decis sa-si modifice doctrina militara.

Doctrina militara actuala, care dateaza din 2010, va fi adaptata pana la sfarsitul anului si va lua in considerare primavara araba, conflictul din Siria si situatia din Ucraina, a precizat Mihail Popov, secretarul adjunct al Consiliului de securitate rus, denuntand o "politica" de degradare a relatiilor cu Moscova din partea NATO.

"Nu am nicio indoiala ca apropierea infrastructurii militare a tarilor membre NATO de frontierele tarii noastre, inclusiv prin extinderea blocului, va avea locul sau in randul amenintarilor militare externe", a asigurat el.

Aceste declaratii sunt un ecou la intentiile Aliantei Nord-Atlantice de a adopta la summitul de joi si vineri un plan de reactie (Readiness action plan, RAP), ca raspuns la atitudinea Rusiei in criza ucraineana, perceputa ca o amenintare directa de catre tarile aliate de la frontierele sale (statele baltice, Polonia, Romania, Bulgaria).

"Toate faptele arata vointa autoritatilor din Statete Unite si NATO de a continua politica de deteriorare a relatiilor cu Rusia", a denuntat Popov. El a apreciat ca in pofida declaratiilor de "bune intentii", NATO si Rusia "nu au reusit sa stabileasca un dialog echitabil". "Se asteapta in continuare din partea Rusiei concesii unilaterale in privinta a numeroase probleme de politica externa", a declarat el. "Se evalueaza rolul Rusiei in mod neobiectiv in evenimentele din Ucraina, sunt trase concluzii incorecte si sunt luate masuri inadecvate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.