Trei detinuti americani, aflati in acest moment in Coreea de Nord, roaga guvernul de la Casa Alba sa ii ajute sa se intoarca acasa.

Atent supravegheati de reprezentanti ai Guvernului nord-coreean, Kenneth Bae, Jeffrey Fowle si Matthew Miller, vizibil tensionati, au relatat, intr-un interviu pentru CNN, conditiile de detentie din Coreea de Nord, un fapt foarte neobisnuit in aceasta tara comunista. Cei trei prizonieri au fost intervievati intr-un hotel din capitala nord-coreeana.

"Continuati sa va rugati pentru mine"
, a spus Kenneth Bae, intr-un mesaj adresat familiei si prietenilor sai. El a precizat ca a lucrat opt ore pe zi, sase zile din sapte intr-un lagar de munca. De asemenea, a afirmat ca este tratat "cat este omeneste posibil". Dar, a subliniat el, starea sa de sanatate este fragila, presand, astfel, Statele Unite sa actioneze imediat pentru a-l salva.

"Cer Guvernului american sa trimita un emisar cat mai curand posibil, cred ca este singura mea speranta", a spus el. La Washington, Departamentul de Stat a anuntat intr-un comunicat ca "lucreaza activ" pentru eliberarea celor trei barbati. "Cerem Guvernului nord-coreean sa-i elibereze din ratiuni umanitare pentru ca ei sa poata sa se intoarca acasa", a adaugat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jen Psaki. "Cerem Republicii Populare Democratice Coreene sa-l ierte pe Kenneth Bae, sa-i acorde o amnistie speciala si sa-l elibereze imediat pentru ca el sa se intoarca la familia sa si sa primeasca ingrijiri", a spus ea, conform MEDIAFAX.

Arestat din cauza unei biblii

Bae a fost arestat in noiembrie 2012 si acuzat ca este un activist crestin care incearca sa inlature de la putere Guvernul nord-coreean. El a fost condamnat la 15 ani de lagar de munca. Echipa CNN a anuntat ca acest interviu i-a fost propus atunci cand se afla in Coreea de Nord intr-o deplasare oficiala. Jeffrey Fowle s-a intors in Coreea de Nord la 29 aprilie si a fost arestat pe motiv ca a lasat o Biblie intr-un hotel. El a sugerat ca fostii presedinti Bill Clinton sau George Bush sa fie trimsi pentru a negocia eliberarea lor, adaugand ca "o duce destul de bine".

Matthew Miller a fost arestat in aprilie dupa ce, se pare, si-a rupt viza si a cerut azil. Coreea de Nord a anuntat in iulie ca Miller si Fowle ar fi judecati pentru actiuni legate de "activitati ostile contra tarii". Trimisul special american in Coreea de Nord pentru probleme legate de drepturile omului, Robert King, a incercat in doua randuri sa se deplaseze in aceasta tara comunista pentru a incerca sa contribuie la eliberarea lui Bae, dar Phenianul i-a anulat in ultimul moment tentativele de deplasare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.