Moscova a trimis in estul Ucrainei in jur de 4.000 si 5.000 de militari pentru a lua parte la confruntarile armate din regiunile separatiste Donetk si Lugansk.

"Rusia a trimis intre 4.000 si 5.000 de militari, in unitati organizate, pe teritoriul Ucrainei, pentru a participa la confruntarile din regiunile Lugansk si Donetk", a declarat un oficial guvernamental britanic, sub protectia anonimatului, conform MEDIAFAX.

"Este clar ca Rusia a lansat incursiuni militare de amploare in Ucraina", a precizat sursa britanica.

Administratia prooccidentala de la Kiev a acuzat joi ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, situat la 100 de kilometri sud de bastionul rebel Donetk. Kievul a denuntat, de la inceputul crizei, prezenta unor mercenari si militari rusi pe teritoriul ucrainean. Rusia a negat permanent informatiile ca ar fi trimis militari sa lupte in Ucraina. Un oficial NATO a declarat ca aproximativ 1.000 de militari rusi participa la lupte, in prezent, pe teritoriul ucrainean, in special in zona orasului Novoazovsk. Aleksandr Zaharcenko, "premierul" autoproclamatei "Republici populare Donetk", a confirmat ca aproximativ 4.000 de mercenari rusi, inclusiv multi militari activi aflati in concediu, au participat in ultimele luni la luptele din sud-estul Ucrainei. Ministerul rus al Apararii a dat asigurari ca in estul Ucrainei nu sunt militari rusi. Alianta Nord-Atlantica a cerut, vineri, Rusiei sa "inceteze actiunile militare ilegale" din Ucraina, denuntand o "escaladare grava a agresiunii militare ruse" si un comportament periculos care are scopul destabilizarii tarii.

Potrivit estimarilor Natiunilor Unite, peste 2.200 de oameni au murit in confruntarile armate produse in ultimele luni in sud-estul Ucrainei, intre serviciile de securitate ucrainene si separatisti prorusi. Bilantul nu include prabusirea cursei Malaysia Airlines, in iulie, un incident soldat cu 298 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.