NATO cere Rusiei sa inceteze actiunile militare ilegale din Ucraina.

Denuntand o "escaladare grava a agresiunii militare ruse", secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a condamnat "in termenii cei mai puternici dispretul permanent al Rusiei fata de obligatiile sale internationale". "Facem apel la Rusia sa inceteze actiunile militare ilegale, sa inceteze sprijinul pentru separatistii inarmati si sa ia masuri imediate si verificabile in vederea unei detensionari a crizei", a declarat Anders Fogh Rasmussen, la finalul unei reuniuni de urgenta a ambasadorilor statelor membre NATO la Bruxelles.

NATO nu va inchide usa Ucrainei daca aceasta tara doreste sa se alature Aliantei Nord-Atlantice, a mai declarat Anders Fogh Rasmussen, dupa ce Kievul si-a anuntat intentia de a relansa procesul de aderare. "Permiteti-mi sa va amintesc decizia luata in 2008 de NATO, conform careia Ucraina va deveni stat membru", a declarat Rasmussen.

"Ucraina a decis sa continue o politica de nealiniere", a subliniat el. "Respectam pe deplin daca Parlamentul ucrainean decide sa schimbe aceasta politica", deoarece noi "aderam la principiul ca fiecare tara are dreptul de a decide singura, fara ingerinte din exterior", a precizat Rasmussen. Ucraina intentioneaza sa relanseze procesul de aderare la NATO, in fata "agresiunii" ruse, a declarat vineri premierul ucrainean Arseni Iateniuk. "Guvernul supune Parlamentului un proiect de lege vizand anularea statutului de stat nealiniat al Ucrainei si revenirea pe calea aderarii la NATO", a declarat Iateniuk, in cadrul Consiliului de ministri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.