Traficul in spatiul aerian din zona Vulcanului Bardarbunga a fost interzis, dupa ce acesta a intrat in eruptie in noaptea de joi spre vineri.

Institutul Meteorologic islandez, insarcinat cu supravegherea activitatii vulcanice, a emis o alerta maxma - cod "rosu" - pentru aviatie, in spatiul aerian din zona vulcanului, fara sa fie antrenata inchiderea aeroporturilor de pe insula. "O eruptie vulcanica a inceput (...) imediat dupa miezul noptii (3.00, ora Romaniei)", a anuntat Protectia Civila intr-un comunicat. Ea a afirmat ca aceasta are loc la nivelul Holuhraun, o portiune de lava, in centrul insulei, foarte departata de zone locuite.

"Nicio cenusa vulcanica nu a fost detectata de sistemul de radar, pentru moment (...). Seismul provocat de eruptie este slab, ceea ce indica o eruptie fara o activitate exploziva semnificativa", a adaugat aceeasi sursa, potrivit MEIDAFAX.

"Cercetatorii aflati in regiunea din jurul eruptiei apreciaza ca fisura vulcanica in Holuhraun (...) masoara aproximativ un kilometru lungime", se precizeaza in comunicat. Bardarbunga, un vulcan imens, aflat sub cel mai mare ghetar din tara, cu o altitudine de pana la 2.000 de metri, este considerat destul de periculos pentru a ameninta, in cazul unei eruptii, traficul aerian din nordul Europei si Atlanticul de nord, ca Vulcanul Eyjafjallajökull, in 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.