Aproape toti israelienii sunt de parere ca nimeni nu a avut de castigat de pe urma razboiului din Fasia Gaza, care s-a finalizat dupa 50 de zile de lupte.

La intrebarea cum califica "rezultatele confruntarilor in urma incheierii armistitiului intre Israel si Hamas", 54% dintre persoanele intervievate au raspuns ca niciuna dintre cele doua parti nu a castigat, in timp ce 26% au apreciat ca Israelul a castigat conflictul, iar 16% au afirmat ca miscarea Hamas a iesit invingatoare, restul participantilor la sondaj neexprimand nicio opinie. De asemenea, cota de incredere a premierului Benjamin Netanyahu a cunoscut o scadere considerabila: 50% dintre israelieni s-au declarat multumiti de modul in care a condus operatiunea "Limita de protectie" lansata la 8 iulie, fata de sustinerea de 77% inregistrata cu trei saptamani mai devreme.

Sondajul, publicat de cotidianul Haaretz, a fost realizat in randul a 464 de cetateni israelieni si are o marja de eroare de 4,64%. Potrivit unui alt sondaj dat publicitatii miercuri seara de un post de televiziune privat, 54% dintre israelieni se opun armistitiului, in timp ce 37% s-au pronuntat in favoarea acordului intre Israel si Hamas, arata MEDIAFAX.

Decizie pe termen scurt

Premierul Benjamin Netanyahu si-a justificat, miercuri seara, intr-o conferinta de presa, decizia de a accepta armistitiul afirmand ca niciuna dintre solicitarile Hamas nu a fost acceptata. Prezentand "succesul" operatiunii "Limita de protectie", Benjamin Netanyahu a declarat ca "Hamas nu a suferit o astfel de infrangere de la infiintarea sa". Premierul Netanyahu a recunsocut insa ca "este prea devreme pentru a discuta despre o instaurare a calmului pe termen lung". Armistitiul, incheiat sub medierea Egiptului, a intrat in vigoare marti, in urma conflictului care s-a soldat cu 2.143 de morti in randul palestinienilor. La randul sau, armata israeliana a suferit cele mai mari pierderi in aceasta operatiune de la razboiul impotriva Hezbollah, in Liban, din 2006, cu 64 de soldati ucisi. De asemenea, sase civili au fost ucisi in urma conflictului din Gaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.