Conflictul dintre israelieni si palestinieni s-a incheiat. Acestia au acceptat o propunere de armistitiu permanent in Fasia Gaza, intrat in vigoare marti, dupa 50 de zile de conflict care s-a soldat cu peste 2.140 de morti in randul palestinienilor si 69 in randul israelienilor.

Acordul de armistitiu permanent este respectat, a anuntat miercuri dimineata o purtatoare de cuvant militara israeliana pentru AFP. "De marti seara nu au avut loc tiruri de rachete catre teritoriul israelian si niciun atac aerian israelian in Fasia Gaza", a spus purtatoarea de cuvant israeliana.

Agentia franceza de stiri prezinta principalele puncte ale propunerii egiptene, potrivit lui Azzam al-Ahmed, seful delegatiei palestiniene, scrie MEDIAFAX.

Deschiderea punctelor de trecere

Armistitiul urmeaza sa antreneze deschiderea imediata a punctelor de trecere intre Fasia Gaza si Israel, in vederea ajutorarii rconstructiei enclavei cu 1,8 milioane de locuitori, careia i-a fost impusa o blocada stricta incepand din 2006.

"Initiativa egipteana include deschiderea trecerilor pentru nevoi umanitare si provizii, material medical si tot ceea ce va permite repararea sistemelor de alimentare cu apa, electricitate si telefonie mobila", potrivit lui al-Ahmed.

Erez, in nord, este principalul punct de trecere pentru persoane, iar Kerem Shalom, in sudul Fasiei Gaza, este singurul punct de trecere pentru bunuri materiale. Daca punctele de trecere comerciale au ramas deschise in timpul celei mai mari parti a conflictului, intrarea pe teritoriul palestinian a anumitor bunuri - in special materiale de constructie - este puternic limitata prin blocada.

Al-Ahmed si egiptenii nu au evocat punctul de trecere de la Rafah, catre Egipt, inchis cea mai mare parte a timpului in ultimele luni.

Extinderea zonelor de pescuit

Restrictiile impuse de catre Israel pescarilor din Fasia Gaza urmeaza sa fie anulate - si nume limitarea navigarii la o distanta de trei mile de tarm - si extinse pana la distanta de sase mile marine (11 kilometri), iar apoi 12 mile. Potrivit Acordurilor de la Oslo din 1994, pescarii din Fasia Gaza aveau dreptul sa navigheze pana la o distanta de 20 de mile marine de tarm, dar aceasta distanta a fost redusa in mai multe randuri de catre israelieni, ca raspuns la tiruri de rachete sau atacuri.

Detinuti

Propunerea egipteana evoca anumite puncte de discutat, ca "eliberarea detinutilor palestinieni in schimbul cadavrelor militarilor israelieni ucisi", potrivit lui al-Ahmed. Hamas, care se afla la putere in Fasia Gaza, doreste eliberarea a 60 de detinuti care au fost eliberati in 2011 in schimbul eliberarii militarului Gilad Shalit, dar care au fost incarcerati din nou in iunie, dupa rapirea si uciderea a trei tineri israelieni in Cisiordania ocupata.

Portul si aeroportul din Gaza

Palestinienii cer redeschiderea aeroportului din orasul Gaza si posibilitatea de a reutiliza portul maritim. "Acesta este unul dintre punctele care urmeaza sa fie discutate in cadrul negocierilor" prevazute intr-o luna, potrivit oficialului palestinian. "Cele doua parti ar putea sa adauge si alte subiecte negocierilor", a adaugat el.

Blocada si demilitarizarea

Este vorba despre revendicari importante pentru ambele parti: palestinienii cer anularea blocadei, ceea ce israelienii refuza atat timp cat Fasia Gaza nu va fi total demilitarizata. Potrivit lui al-Ahmed, Acordul incheiat marti prevede anularea blocadei, dar nu a fost furnizat niciun detaliu cu privire la posibile restrictii asupra importurilor de materiale de constructie sau reluarea exporturilor din Fasia Gaza.
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Israelul a afirmat ca problema demilitarizarii si cea a masurilor de impiedicare a miscarii Hamas de a se reinarma vor fi discutate la Cairo, in cadrul unor negocieri care urmeaza sa inceapa la o luna dupa intrarea in vigoare a armistitiului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.