Escaladarea disputei dintre Rusia si Occident referitoare la criza din Ucraina face ca un grup de oameni de afaceri apropiati Kremlinului sa fie beneficiarii interzicerii importurilor de alimente din Statele Unite si Europa.

La inceputul acestei luni, Rusia a interzis toate importurile din SUA si Europa de carne, lactate, fructe si legume, ca reactie la sanctiunile occidentale impuse Moscovei dupa anexarea Crimeei si sustinerea separatistilor care lupta cu fortele guvernamentale ucrainene.

Masurile au dus la cresterea puternica a preturilor alimentelor locale in Rusia, provocand si un deficit de oferta pe unele piete. Un furnizor de peste la care co-proprietar este ginerele unui prieten al presedintelui Vladimir Putin, un producator de carne al carui fondator are relatii inalte si un alt producator de carne care beneficiaza de sprijinul statului se bucura de cresterea cererii pentru produsele lor.

Reuters nu a descoperit vreo dovada care sa arate ca interzicerea importurilor a fost adoptata pentru a ajuta unii producatori sau ca vreun producator a presat guvernul in acest sens, dar magnatii din industria alimentara par sa iasa in castig.

"Preturile en-gros au crescut deja. Acesti producatori sunt deja in castig", a declarat senatorul Serghei Lisovski, fost magnat in industria alimentara.

Oficialii rusi au avertizat producatorii de alimente sa nu majoreze preturile, dar la cateva zile de la impunerea embargoului pretul somonului a urcat cu 60%, la peste 22 de dolari pe kilogram, in unele magazine.

Potrivit distribuitorilor, preturile carnii de vita si ai branzeturilor vor creste cu cel putin 30%, avand in vedere ca importurile asigurau 30-50% din consum. Actiunile producatorului de peste Russkoe More au crescut cu 70% dupa anuntarea embargoului.

Miliardarul Ghenadi Timcenko, prieten cu presedintele Vladimir Putin, a cumparat o participatie de 30% la Russkoe More in 2011, anticipand cresterea cererii pentru somon.

Russkoe More a fost anul trecut cel mai mare importator de somon din Rusia, cu o cota de piata de 26%, pestele provenind din 18 tari, inclusiv din Norvegia. Importurile de peste din Norvegiua au fost incluse de Rusia pe lista embargoului. Dupa ce SUA au impus primele sanctiuni impotriva unor persoane si companii din Rusia, Timcenko si-a vandut participatia ginerelui sau Gleb Frank.

Citeste si:
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă...
Cum să-ți planifici lista de...

"Timcenko nu mai are nicio influenta in companie. Ne-am distantat total de acea afacere", a spus un purtator de cuvant al miliardarului.

Producatorul de carne Ros Agro a inregistrat la randul sau o crestere puternica a cotatiei actiunilor, iar directorul general Maksim Basov a declarat ca interzicerea importurilor este in avantajul companiei.

"Cel putin preturile nu vor scadea. Vom avea oportunitati sa crestem productia. Concurenta va scadea, ne vom dezvolta. Anticipam rezultate extraordinare pe toate segmentele de afaceri", a spus Basov.

Ros Agro a fost fondata de omul de afaceri Vadim Moskovic, care si-a transferat afacerile catre familie, dupa ce a devenit senator in 2006, ca membru al partidului de guvernamant Rusia Unita, condus de premierul Dmitri Medvedev.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.