Ziarele britanice i-au demonizat pe romani numindu-i "tigani, vagabonzi si hoti", insa pe bulgari i-au insultat mult mai putin, in anul care a precedat eliminarea restrictiilor de munca pentru cetatenii europeni.

Romanii au fost asociati in mod repetat de presa cu activitatile infractionale, dar nu si bulgarii, conform unui raport al Observatorului pentru Imigratie de la Universitatea Oxford, care a analizat relatarile din presa din perioada 2012-2013. Analiza include 4.000 de articole, scrisori si comentarii care mentioneaza romanii sau bulgarii, insumand un total de peste 2,8 milioane de cuvinte.

Raportul a constatat ca romanii au fost inclusi intr-un "singur grup" de persoane care creeaza probleme, majoritatea tabloidelor denumindu-i membri ai bandelor infractionale, cersetori, hoti sau persoane care ocupa cladiri ilegal. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe bulgari a fost insa mult mai bland, fara a crea o legatura cu o anumita problema sociala.

Cercetatorii au remarcat folosirea unui limbaj emotional atunci cand venea vorba despre imigratie, cuvinte precum "valuri" sau "gramezi" fiind folosite cu regularitate de tabloide.

"Raportul este valoros pentru ca arata cum au discutat ziarele nationale britanice despre romani si bulgari intr-o perioada-cheie", a declarat William Allen, unul dintre autorii analizei. "Limbajul folosit pentru a-i descrie pe romani - in special de ziarele tabloide - ii mentioneaza adesea in legatura cu criminalitatea si comportamentul antisocial, in timp ce in cazul bulgarilor nu a fost asa", a adaugat el.

Ziarele analizate au fost The Daily Mail, The Mail on Sunday, The Times, The Sunday Times, The Sun, The Sun on Sunday, The Daily Telegraph, The Sunday Telegraph, The Express, The Sunday Express, The Guardian, The Observer, Daily Mirror, Sunday Mirror, The Independent, Independent on Sunday, Daily Star, Daily Star Sunday si The Financial Times.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.