Un avion de vanatoare de tip MiG-29 apartinand armatei ucrainene a fost doborat duminica de catre separatisti in regiunea Lugansk, in estul Ucrainei.

"Un MiG-29 a fost doborat de catre teroristi duminica dimineata, dupa ce si-a indeplinit cu bine sarcina, lichidand un grup" de rebeli, a declarat Leonid Matiuhin, un purtator de cuvant al operatiunii militare din estul tarii.

"Pilotul s-a catapultat. In urma unei operatiuni de cautare, a fost gasit, iar in prezent de afla intr-un loc sigur", a adaugat el, potrivit MEDIAFAX.

De asemenea, armata ucraineana si-a exprimat satisfactia fata de preluarea controlului, de la separatisti, asupra unui comisariat de politie aflat in Lugansk, un baston al insurgentilor prorusi. Armata a acuzat totodata Rusia ca a introdus in Ucraina trei lansatoare multiple de rachete de tip Grad, de pe teritoriul rusesc, si a denuntat zece incalcari ale spatiului aerian ucrainean de catre avioane fara pilot rusesti.

Intr-o convorbire telefonica, sambata, vicepresedintele american Joe Biden si presedintele ucrainean Petro Porosenko au apreciat ca trimiterea unor coloane de blindate rusesti in Ucraina si livrarea de armament sofisticat fortelor separatiste contrazic dorinta de ameliorare a situatiei umanitare a populatiilor din estul ucrainei.

Cancelarul german Angela Merkel si Porosenko au pledat, intr-o convorbire telefonica, tot sambata, pentru "oprirea livrarilor de armament" ale Rusiei in Ucraina.

Moscova, care a dezmintit intotdeauna ca trupe sau material rusesti au trecut frontiera, a acuzat ironic Kievul ca "distruge fantome".

Cu toate acestea, "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko a declarat, potrivit unei inregistrari video difuzate vineri, ca a primit "150 de echipamente militare, inclusiv 30 de tancuri si alte blindate, iar aproximativ 1.200 de oameni au fost antrenati timp de patru luni pe teritoriul rusesc", adaugand ca sosesc "la momentul cel mai crucial".

Potrivit Berlinului, Merkel si-a "exprimat vointa ca Guvernul rus sa se pozitioneze fata de aceste informatii si afirmatii ale unor separatisti".

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Saga convoiului umanitar rusesc, suspectat de Kiev si Occident ca este trimis pentru a servi ca pretext in vederea unei interventii rusesti, era departe de deznodamant duminica.

Cele aproximativ 300 de camioane rusesti, la bordul carora se afla aproximativ 1.800 de tone de ajutoare potrivit Moscovei, sunt blocate de joi la aproximativ 30 de kilometri de postul de forntiera rus Donetk, in localitatea ruseasca Kamensk-Sahtinski.

O jurnalista AFP a vazut 16 camioane deplasandu-se catre postul de frontiera rusesc Donetk, unde au sosit duminica dupa-amiaza.

"Nu stim cand vom pleca (...). Poate ca ne aflam aici pentru a repara camioanele (...). Asteptam ordine", a declarat pentru presa un sofer, Vasili.

"Postul de frontiera nu este pregatit sa le primeasca. Este cu siguranta o modalitate de a exercita presiune. Nu stiu unde vor putea stationa aceste camioane", a declarat pentru AFP o sursa occidentala apropiata de dosar.

Citeste si:
Alegeri prezidentiale Ucraina: Actorul Zelenski l-a invins...
Alegeri prezidentiale...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.