Papa Francisc a beatificat sambata, la Seul, 124 de catolici sud-coreeni, in prezenta a sute de mii de credinciosi, carora le-a vorbit despre sensul sacrificiului intr-o lume destramata intre abundenta materiala si cea mai mare saracie.

Primul Papa care viziteaza Asia din 1999 incoace, Francisc a sosit la Poarta Gwanghwamun la bordul unui mic vehicul decapotabil marca Kia, construit special pentru el, pentru a oficia o mesa in meoria primilor crestini din aceasta tara.

Poduri, drumuri si statii de metrou din zona pietei au fost inchise, iar lunetisti de elita au fost plasati pe acoperisuri, in vecinatate, pentru a asigura securitatea Papei si celor aproximativ un milion de pelerini asteptati.

Asa cum a facut cu o zi inainte, intr-un adevarat rechizitoriu impotriva societatii de consum, de vina in opinia sa de o "disperare" care conduce la consumul de droguri si sinucidere, Francisc a prezentat credinta si sacrificiul lui Hristos ca pe o cale de salvare de la ceea ce a prezentat drept o dezradacinare a valorilor umane.

Martirii "ne indeamna sa ne intrebam daca exista ceva pentru care sa fim dispusi sa ne dam viata", a spus el, in a treia zi a vizitei pe care o intreprinde in "tara diminetii calme".

Exemplul martirilor coreeni, care acceptau "demnitatea egaa a tuturor celor botezati" si care privilegiau "o forma de viata frateasca sfidand structurile sociale rigide ale timpului lor", are multe de spus "intr-o societate in care, alaturi de bogatii uriase, se dezvolta cea mai abjecta saracie, in care strigatul saracilor este rareori auzit", a adaugat el.

  • Vocatia laicilor
Catolicismul a fost introdus in Coreea de Sud de catre laici invatati, initiati in invataturile iezuite in China vecina, ci nu de catre misionari europeni.

"Aceasta istorie ne spune importanta, demnitatea si frumusetea vocatiei laicilor in Biserica", a subliniat Francisc, in predica pe care a tinut-o pe o scena uriasa, dominata de o cruce, avand in fundal Palatul Gyeongbokgung al dinastiei Joseon.

Citeste si:
Audi, BMW și Mercedes, amendate în Coreea de Sud pentru manipularea...
Audi, BMW și Mercedes,...

Papa l-a beatificat pe Paul Yun Ji-chung si pe alti 123 de martiri, executati incepand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Paul si varul sau au fost martirizati in 1971 pentru ca au vrut sa organizeze funeralii catolice mamei lor, fara sa respecte riturile confucianiste. Toti acesti crestini au fost laici, cu exceptia unui preot, James Mun-mo, venit din China.

Potrivit Bisericii, nu mai putin de 10.000 de coreeni au fost ucisi in secolul de dupa introducerea catolicismului, in 1784. De obicei erau condusi de la Poarta Gwanghwamun la Poarta Seosomun, unde erau predati calaului.

Pentru a-i reabilita pe martiri, Papa a parcurs sambata dimineata acest drum in sens invers.

  • O Biserica influenta
Impartiti dupa dioceze, sute de mii de barbati si femei au asteptat infruntand caldura inca de la prima ora, purtand coifuri colorate din carton. Intr-o atmsofera de reculegere, si dand dovada de o disciplina tipic sud-coreeana, ei au cantat cantece in latina, s-au ruga si au ascultat muzica interpretata la pian.
Citeste si:
Un adolescent care a murit la 15 ani ar putea deveni primul sfânt...
Un adolescent care a murit la...

Cei peste cinci milioane de catolici sud-coreeni reprezinta 10,7% din populatia tarii, dar sunt numerosi in elita politica si economica, iar influenta le depaseste cu mult, in prezent, ponderea demografica.

Papa, in varsta de 77 de ani, si-a inceput ziua botezandu-l, la Nuntiatura din Seul, unde sta, pe tatal unui baiat care a fost victima naufragiului feribotului Sewol, in aprilie.

"Sunt budist, dar cred ca Papa ne poate ajuta", a declarat Choi Keum-bok, al carui fiu a murit in catastrofa. El a venit sa asiste la mesa de beatificare.

Francisc a vizitat dupa aceea la Kkottongnae, situat la aproximativ 100 de kilometri de Seul, unde a vizitat un centru pastoral si social al Bisericii in care sunt gazduiti copii si adulti cu handicap, membri ai comunitatilor religioase implicate si laici angajati.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.