Jihadisti au ucis zeci de persoane, majoritatea membri ai minoritatii yazidi, in satul irakian Kocho (nord), au declarat sambata un martor si oficiali care au evocat un "masacru".

La inceputul lui august, jihadisti din cadrul gruparii teroriste Statul Islamic (SI) au preluat controlul asupra mai multor sate si orase cu populatie majoritar yazidi si crestina in provincia Ninive, in apropiere de Regiunea Autonoma irakiana Kurdistan, obligand zeci de mii de persoane sa se refugieze.

"Avem informatii de la numeroase surse, atat din regiune, cat si de la servicii de informatii, potrivit carora (vineri) dupa-amiaza un convoi de persoane inarmate (din cadrul SI) a intrat in acest sat", a declarat pentru AFP Hoshyar Zebari, un oficial irakian de rang inalt.

"Au atacat locuitori, majoritatea (etnici) yazidi, care nu si-au abandonat locuintele", a spus el, referindu-se la aceasta minoritate kurdofona nemusulmana, considerata "eretica" de catre jihadisti.

"Au comis un masacru asupra locuitorilor", a declarat Zebari, precizand ca "aproximativ 80 de persoane au fost omorate".

Harim Kamal Agha, un oficial din cadrul Uniunii Patriorice din Kurdistan (UPK), din provincia Dohuk, care se invecineaza cu provincia Ninive, a declarat ca este vorba despre 81 de morti, adaugand ca atacatorii au condus femeile in centre de detentie asupra carora detin controlul.

Un combatant yazidi, Mohsen Tawwal, a declarat telefonic pentru AFP ca a vazut un numar mare de cadavre in sat.

"Am reusit sa patrundem intr-o parte a (satului) Kocho, in care erau asediati locuitori, dar am ajuns prea tarziu", a spus el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.