Presedintele Traian Basescu a discutat vineri, prin telefon, cu vicepresedintele SUA, Joseph Biden, cei doi lideri constatand cu "preocupare" ca orice interventie rusa in Ucraina ar fi o incalcare a reglementarilor internationale, conform unui comunicat al Casei Albe.

Potrivit Casei Albe, vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, a discutat vineri cu presedintele Traian Basescu, principalele subiecte abordate fiind relatiile bilaterale, summitul NATO programat in septembrie in Marea Britanie si situatia din Ucraina.

"Cei doi lideri au exprimat satisfactie in legatura cu relatia bilaterala dintre Statele Unite si Romania si au discutat despre contributiile valoroase pe care Romania le are in domeniul securitatii internationale", precizeaza Presedintia SUA.

Basescu si Biden au discutat si despre criza ucraineana, "exprimand preocupare ca orice incercare a Rusiei de a interveni in Ucraina sub paravanul oferirii de asistenta umanitara va fi considerata o incalcare a legislatiei internationale, precum si a suveranitatii si integritatii teritoriale ucrainene", precizeaza comunicatul.

Vicepresedintele Statelor Unite si presedintele Romaniei au fost de acord ca planurile de aparare ale NATO trebuie sa fie complete si sa poata raspunde amenintarilor provenind din estul, sudul si sud-estul Aliantei. Potrivit Casei Albe, "cei doi lideri au avut un schimb de opinii privind sustinerea si viziunea asupra Planului de actiune privind capacitatea de reactie a NATO", proiect care urmeaza sa fie aprobat la summitul din Tara Galilor.

Vineri dimineata, Ucraina a denuntat incursiunea unui convoi militar rus pe teritoriul sau, pe la un post de frontiera aflat sub controlul separatistilor prorusi, in zona Donetk. "Un convoi militar rus a trecut frontiera prin punctul vamal Izvarin", a declarat pentru AFP Oleksii Dmitraskivski, un purtator de cuvant al operatiunii militare ucrainene din est. "Nu dispunem de informatii privind numarul de vehicule din acest convoi", a adaugat el. Potrivit corespondentilor publicatiilor The Guardian si The Daily Telegraph, 23 de vehicule blindate pentru transportul trupelor, camioane de combustibil si alte vehicule logistice cu numere de inmatriculare militare rusesti au traversat frontiera dintre Rusia si Ucraina joi seara, in zona Donetk, prin punctul vamal Izvarin. Un alt convoi "umanitar" rus, format din aproape 300 de camioane, este stationat la frontiera dintre Rusia si Ucraina, vehiculele fiind verificate de politia ucraineana.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Rusia a efectuat o incursiune militara in estul Ucrainei, a confirmat secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, indemnand Moscova sa retraga imediat vehiculele militare si trupele stationate in apropierea frontierei ucrainene. "In cursul noptii, am asistat la o incursiune rusa, o trecere a frontierei ucrainene", a declarat Rasmussen la Copenhaga. "Acest lucru confirma faptul ca exista un flux continuu de armament si combatanti in estul Ucrainei. Este o dovada clara privind implicarea permanenta a Rusiei in destabilizarea estului Ucrainei", a adaugat secretarul general NATO. "Rusia trebuie sa retraga trupele de la frontierele Ucrainei, sa opreasca traficul de armament, trecerea combatantilor si a banilor in Ucraina, sa inceteze sustinerea acordata separatistilor din estul Ucrainei si sa initieze un dialog constructiv cu Administratia de la Kiev", a spus Rasmussen.

Citeste si:
Ponta, atac la adresa Guvernului: Omorâţi economia și pe românii...
Ponta, atac la adresa...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.