Autoritatile ucrainene au anuntat joi ca au trimis propriul convoi umanitar destinat populatiei din bastioanele rebele Donetk si Lugansk, in timp ce un convoi rusesc este in drum spre frontiera ucraineana sub acelasi pretext.

"Joi, 14 august, la ora 11.00, va fi trimis, din trei orase ucrainene, Kiev, Dnipropetrovsk si Harkov, un convoi de camioane cu ajutoare pentru locuitorii din Lugansk si Donetk", a informat serviciul de presa al presedintiei, intr-un comunicat.

"Crucea Rosie va distribui acest ajutor populatiei civile din regiunile Donetk si Lugansk", doua bastioane ale insurgentilor prorusi, adauga comunicatul.

Convoiul ucrainean, format din 15 camioane care transportau 240 de tone de produse de prima necesitate, se va opri in orasul Starobilsk, aflat sub controlul Guvernului, la 97 de kilometri nord de Lugansk, de unde va fi preluat de Comitetul International al Crucii Rosii.

Autoritatile ucrainene au decis miercuri sa aloce 10 milioane de grivne (570.000 de euro) pentru nevoile umanitare ale populatiei din estul tarii, afectata de patru luni de lupte intre insurgentii prorusi si fortele guvernamentale. Ucraina si Rusia sunt implicate intr-un conflict de cateva zile privind modalitatile de distribuire a unui ajutor umanitar rusesc destinat bastioanelor rebele Donetk si Lugansk, asaltate de armata ucraineana si care se confrunta cu o situatie umanitara critica.

Ucraina, ca si alte state occidentale, suspecteaza ca acest convoi, care a plecat marti dimineata de la o baza militara de langa Moscova si este stationat in prezent in sudul Rusiei, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuala interventie rusa in Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.