Fostul consultant NSA Edward Snowden sustine ca Agentia americana pentru Securitatea Nationala a dezvoltat un program care poate contracara atacurile cibernetice impotriva Statelor Unite si poate riposta, fara interventie umana.

Programul NSA, denumit "MonsterMind", utilizeaza instrumente care pot depista posibile atacuri cibernetice straine, explica Edward Snowden, aflat la originea dezvaluirii a zeci de mii de documente secrete americane.

"MonsterMind" poate contracara automat un atac informatic care ar viza sisteme din Statele Unite, dupa care poate riposta impotriva autorilor atacului.

Insa fostul consultant NSA avertizeaza ca exista riscul ca programul "MonsterMind" sa riposteze atacand o tinta falsa. "Unele actiuni pot fi interpretate gresit ca fiind atacuri. Un hacker poate locui in China, spre exemplu, dar poate crea aparenta ca lanseaza un atac cibernetic din Rusia. Iar sistemul NSA poate ataca sistemul informatic al unui spital din Rusia. Ce se intampla in acest caz?!", a explicat Snowden.

In plus, sustine fostul analist NSA, programul "MonsterMind" comporta probleme privind respectarea vietii private, dat fiind ca, pentru a functiona eficient, trebuie sa aiba acces la aproape toate retelele de comunicatie online spre Statele Unite. "Daca sistemul analizeaza toate retelele de trafic online, acest lucru inseamna ca poate intercepta date din aceste retele, situatie care incalca Amendamentul IV al Constitutiei SUA, care interzice interceptarile fara mandat judiciar", argumenteaza Snowden.

In plus, Snowden afirma ca hackeri ai NSA au oprit, din greseala, traficul Internet in Siria, scurt timp, in anul 2012, in tentativa de a instala softuri de monitorizare a comuncatiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.