Barack Obama a salutat luni numirea unui nou premier in Irak, intr-un discurs care pare a fi un avertisment la adresa actualului sef al Guvernului irakian.

"Astazi, Irakul a facut un pas inainte promitator", a afirmat Obama, pe insula Martha's Vineyard, in statul american Massachusetts, unde isi petrece vacanta cu familia, arata MEDIAFAX.

Presedintele a precizat ca i-a promis prin telefon tot "sprijinul" noului premier Haidar al-Abadi. De asemenea, el i-a indemnat pe "toti liderii politici irakieni sa colaboreze in mod pasnic".

Obama a subliniat necesitatea de a forma, cat mai curand posibil, un Guvern "care sa reprezinte interesele legitime ale tuturor irakienilor si care sa poata uni tara in lupta contra Statului Islamic" (SI).

Reafirmand ca nu exista "nicio solutie militara americana" pentru criza din Irak, Obama a subliniat ca noii lideri irakieni vor avea dificila sarcina de "a recastiga increderea" poporului.

Presedintele irakian, Fouad Massoum, i-a incredintat luni candidatului siit Haidar al-Abadi misiunea formarii Guvernului, intr-o ceremonie scurta transmisa in direct de televiziunea irakiana.

Maliki, criticat in repetate randuri de administratia americana pentru politica sa confesionala, a apreciat luni ca numirea succesorului sau este o incalcare a Constitutiei si a denuntat rolul Washingtonului in acest caz.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.