Australia a respectat joi o zi de doliu national in memoria cetatenilor sai decedati in iulie in urma doborarii avionului Malaysia Airlines deasupra Ucrainei.

O slujba de comemorare a avut loc in catedrala St Patrick din Melbourne, capitala statului Victoria, de unde erau originare 16 dintre victime.

Melbourne a gazduit si cea de-a 20-a conferinta internationala privind SIDA, ai carei sase participanti se aflau la bordul avionului ce efectua zborul MH17.

Premierul Tony Abbott s-a alaturat familiilor victimelor.

"Va veni timpul judecarii vinovatilor, dar astazi aducem un omagiu mortilor si suferim cu cei vii", a declarat el, citat de MEDIAFAX.

Avionul Boeing al Malaysia Airlines, care se deplasa pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur a fost doborat la 17 iulie de o racheta in timp ce survola estul Ucrainei.

Catastrofa aeriana s-a soldat cu 298 de morti in total, dintre care 193 de olandezi, 44 de malaysieni si 38 de australieni. Kievul si occidentalii acuza rebelii ca au lansat racheta, in timp ce Moscova si insurgentii arata cu degetul Kievul.

"Nu putem sa ii aducem inapoi la viata, dar ii vom aduce acasa", a asigurat Tony Abbott, in timp ce expertii australieni participa alaturi de colegii lor olandezi si malaysieni la misiunea de recuperare a cadavrelor si obiectelor apartinand victimelor la locul catastrofei, in mijlocul luptelor.

Cautarile au fost suspendate pana la noi ordine miercuri, din motive de securitate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.