Orasul Lugansk, bastion separatist din estul Ucrainei devastat de lupte, se afla in pragul unei catastrofe umanitare, fiind privat de apa, electricitate si aprovizionare cu produse alimentare, a avertizat sambata primaria, citata de AFP.

Aceasta capitala regionala apropiata de frontiera rusa, a carei populatie depasea 500.000 de locuitori inainte de insurectie, este afectata de confruntari aproape permanente de cateva saptamani intre fortele ucrainene si rebelii prorusi.

"Ceea ce se intampla in prezent la Lugansk (...) este un adevarat razboi care a luat deja viata a peste 100 de locuitori pasnici", s-a alarmat primaria intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

"Dupa mai multe luni (de lupte, n.red.), din cauza blocadei si tirurilor neincetate, orasul se afla in pragul unei catastrofe umanitare", a adaugat municipalitatea.

Potrivit acesteia, electricitatea, apa curenta, liniile telefonice si Internetul sunt intrerupte. Rezervele de carburanti sunt epuizate, inclusiv pentru serviciile de salvare. In ceea ce priveste alimentele, majoritatea magazinelor sunt inchise si livrarile (de alimente si apa potabila) sunt intrerupte. Functioneaza doar brutariile si alimentarele. Salariile si pensiile nu se mai platesc de o luna, iar bancomatele sunt goale.

Lugansk, situat in bazinul industrial si minier Donbas, este una dintre zonele fierbinti ale rebeliunii proruse care a proclamat aici o Republica populara, ca si in orasul Donetk, situat la o distanta de 150 de kilometri. Lupte violente au avut loc de la inceputul ofensivei, in urma cu trei luni, in special pentru controlul aeroportului.

In fiecare zi, autoritatile locale anunta victime in randul civililor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.