Serviciului federal pentru supravegherea veterinara si fitosanitara din Rusia (Rosselhoznadzor) a anuntat consolidarea masurilor de control la importurile de carne de vita din Uniunea Europeana, pui din Statele Unite si fructe din Grecia, relateaza Itar-Tass.

Directorul Rosselhoznadzor, Serghei Dankvert, a declarat, joi, ca Moscova a suspendat decizia privind reluarea importurilor de produse din carne din Uniunea Europeana dupa ce a descoperit ca acestea contin ractopamina, un aditiv alimentar interzis atat in Rusia, cat si in Europa.

Moscova a anuntat anterior ca acest aditiv a fost descoperit in produsele de carne din Statele Unite si din alte state si astfel si-a motivat decizia de a interzice importurile din aceste tari.

Pe de alta parte, Rosselhoznadzor intentioneaza sa organizeze consultari la inceputul saptamanii viitoare cu reprezentanti ai agentiei americane pentru supraveghere veterinara in legatura cu interzicerea importurilor de pui din Statele Unite. De altfel, Serghei Dankvert a anuntat ca Rosselhoznadzor a descoperit in produsele de carne din pui din Statele Unite listeria si salmonella.

In plus, directorul Rosselhoznadzor a anuntat ca importurile de fructe din Grecia ar putea fi restrictionate incepand de saptamana viitoare. El a precizat ca a fost detectata prezenta moliei orientale in piersicile din Grecia trimise spre piata din Rusia.

Doua institutii-cheie din Rusia insarcinate cu controlul fluxului de productie alimentara, Rosselhoznadzor si Rospotrebnadzor, au interzis in ultimele doua saptamani importuri din Ucraina, R.Moldova, UE si SUA, in contextul sanctiunilor impuse de occidentali Moscovei pentru rolul in criza din Ucraina.

Incepand cu 18 iulie, Rusia a interzis importurile de fructe si legume din Republica Moldova, afirmand ca a descoperit prezenta unei "insecte periculoase si daunatoare". Ulterior, incepand cu 28 iulie, Rusia a decis sa limiteze importurile de produse lactate, de fructe si legume in conserva provenind din Ucraina, in contextul in care la inceputul lui iulie Moscova a interzis si importurile de cartofi din Ucraina, evocand o infestare cu daunatori.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

De asemenea, Rusia a decis sa interzica incepand cu 1 august importurile de fructe si legume din Polonia.

Moscova este adesea acuzata ca utilizeaza arma comerciala, invocand in special motive sanitare, ca mijloc de presiune diplomatica asupra vecinilor sai. Rusia a utilizat aceasta arma in ultimele doua luni impotriva Ucrainei si Republicii Moldova, ca reactie la semnarea de catre cele doua foste republici sovietice a unui tratat de liber schimb cu UE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.