Politistul care a ucis cu un foc de arma un roman, intr-o interventie la Montgeron (Essonne), pare ca se afla in legitima aparare, a apreciat miercuri Parchetul din Évry, care urma sa-l elibereze pe agent din arestul preventiv miercuri seara,

Politistul a fost plasat in arest preventiv marti seara, in urma decesului unui cetatean roman in varsta de 42 de ani, impuscat la nivelul abdomenului in timp ce se apropia de agent.

"Tinand cont de primele elemente, care arata ca pare sa fie vorba despre o situatie de legitima aparare, masura arestarii preventive a politistului implicat va fi anulata (miercuri) seara", a anuntat Parchetul din Évry intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

Drama a avut loc langa Le Moulin de Senlis, o cladire ocupata ilegal, in parte, de catre imigranti originari din tari din Europa de Est.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, doi politisti municipali au intervenit initial, incercand sa calmeze trei romani care consumasera alcool si faceau galagie. Ei eu apelat ulterior la serviciile Politiei Nationale franceze.

Dupa venirea unei patrule de patru politisti, doi dintre romani au fost imobilizati, inclusiv fratele victimei.

Insa al treilea, aparent inarmat cu o sticla de whisky pe care a spart-o dupa ce a consumat alcoolul, s-a apropiat de unul dintre politisti care, retragandu-se, s-a impiedicat de bordura drumului si a cazut.

Alt politist a folosit o arma neletala de tip flash-ball, in timp ce politistul care a cazut, "simtindu-si amenintata integritatea (...), a tras asupra barbatului, al carui deces a fost constatat in ora care a urmat", potrivit Parchetului din Évry.

Martorii audiatii au oferit o versiune concordanta cu cea a politistului, in timp ce autopsia victimei a confirmat primele declaratii culese cu privire la pozitiile celor doi barbati, a precizat Parchetul.

Imediat dupa drama, Parchetul a sesizat Inspectia Generala a Politiei Nationale (IGPN, "politia politistilor") pentru "violente cu caracter intentionat comise cu o arma care au antrenat moartea, fara intentia de a ucide".

Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

O procedura judiciara urmeaza sa fie deschisa "in zilele urmatoare", in vederea stabilirii faptului daca politistul, "folosind arma de serviciu, a ripostat in mod proportionat fata de comportamentul amenintator si agresiv al victimei", a adaugat Ministerul Public.

Pe de alta parte, cotidianul Libération titreaza "De ce nu a folosit un Taser sau nu a tras in picioare?", comentand ca, pentru moment, "singurele elemente furnizate de parchet permit sa se inteleaga doar in parte circumstantele care au impins un agent din cadrul Politiei Nationale franceze sa faca uz de arma in plina strada si sa omoare un om".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.