Statele Unite au confirmat miercuri ca au reaprovizionat Israelul cu munitie, la doar cateva ore dupa ce Casa Alba a condamnat atacul comis de catre israelieni asupra unei scoli ONU in Fasia Gaza.

Armata israeliana a cerut o reaprovizionare pe 20 iulie, cu scopul de a-si reface stocurile, a anuntat Pentagonul. Departamentul american al Apararii a aprobat vanzarea trei zile mai tarziu.

"Statele Unite s-au angajat sa garanteze securitatea Israelului si este crucial pentru interesele nationale americane sa ajute Israelul sa dezvolte si sa mentina o capacitate de autoaparare puternica si reactiva", a declarat John Kirby, un purtator de cuvant al Pentagonului, citat intr-un comunicat.

"Aceasta vanzare de armament este in concordanta cu aceste obiective", a apreciat Kirby, conform MEDIAFAX.

O parte a munitiei provine dintr-un stoc al armatei americane creat pe teritoriul israelian pentru Tsahal in situatii de urgenta si care are o valoare de aproximativ un miliard de dolari (746 milioane de euro).

Kirby a subliniat ca aceasta munitie era stocata in Israel "de mai multi ani, cu mult inaintea crizei actuale".

"Decizia de a furniza munitie din acest stoc este exclusiv de competenta Departamentului Apararii si nu necesita aprobarea Casei Albe", a precizat el.

Insa purtatorul de cuvant al Pentagonului nu a spus daca presedintia a fost implicata in decizia de a vinde cealalta parte a munitiei livrate Israelului.

Anterior Washingtonul a condamnat bombardarea unei scoli ONU in Fasia Gaza, deplangand faptul ca "miile de palestinieni" indemnati de catre armata israeliana sa-si evacueze casele nu sunt in siguranta in refugiile create de catre Organizatia Natiunilor Unite.

Statele Unite "condamna" acest bombardament, a anuntat Consiliul pentru Securitate Nationala - NSC, Cabinetul de Politica Externa al presedintelui Barack Obama. "Ii condamnam, de asemenea, pe cei care sunt responsabili ca au ascuns armament in cladiri ONU in (Fasia) Gaza", a declarat Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant NSC.

Citeste si:
Istoric: Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo
Istoric: Ce rol are Rusia în...

In opinia Casei Albe, aceste evenimente incalca neutralitatea ONU si demonstreaza necesitatea ajungerii la un armistitiu "cat mai rapid posibil".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.