Sobolanii au invadat gradinile din apropierea muzeului Luvru, in centrul Parisului, atrasi in special de resturile alimentare lasate in urma de amatorii de picnic din aceasta zona.

Alexandre, un student in varsta de 19 ani a vazut un sobolan in timp ce se afla la picnic impreuna cu prietenii sai, pe o peluza a gradinii
Tuileries, in apropiere de celebrul muzeu Luvru din centrul Parisului.

Turistii se plimba cu sutele intre piramida muzeului Luvru si gradinile Carrousel unde peluze mari, marginite de gard viu, ofera oaze de liniste pentru amatorii de picnic, dar si pentru rozatoare, care nu ezita sa iasa la lumina zilei.

"Nu suntem prea departe de cheu (in apropiere de Sena). Este cald. Ies pentru hrana, dar atat timp cat nu se apropie de noi, nu ma deranjeaza", asigura la randul sau Ken, in varsta de 22 de ani, cu un castron de orez in mana.

Pentru unele persoane obisnuite sa ia masa pe iarba, in pauza de pranz, venirea sobolanilor este consecinta neglijentei oamenilor.

"Sunt atatea gunoaie, este destul de murdar. Sunt mucuri de tigara si resturi de mancare", constata Ariane Dalle, director artistic care lucreaza in cartier si vine in mod regulat la picnic in aceasta zona.

"Problema este ca oamenii nu au respect pentru mediul inconjurator", adauga ea, aratand cu degetul deseurile care se acumuleaza pe gazon in pofida prezentei a numeroase cosuri de gunoi. Ralf Franckemoelle, in varsta de 44 de ani, un german din Stadtlohn, in Rhenania-de-Nord-Westphalia, manana impreuna cu familia un sandvis si considera ca parcul nu este chiar atat de murdar. "In alte parti este cu mult mai rau", sustine el. "Iar sobolanii sunt peste tot".

"Sunt tot timpul anului. Dar picnicurile de vara atrag si mai mult sobolanii", afirma echipele de la muzeul Luvru, unul dintre cele mai vizitate din lume, cu 9,2 milioane de vizitatori anul trecut.

"La fiecare doua luni, gradinile exterioare sunt deratizate, iar vara aceasta procedura are loc in fiecare luna", afirma Elise Guillou, putatoarea de cuvant a muzeului. "Cand proliferarea este mare, asa cum este cazul in acest moment, firma este avertizata imediat de echipele muzeului pentru a reactiona cat mai repede si pentru a creste frecventa interventiilor".

Citeste si:
Tratamente pentru combaterea şobolanilor, ţânţarilor şi căpuşelor...
Primăria Capitalei aplică...

Potrivit lui Frédéric Devanlay, de la compania de deratizare Avipur, "exista o recrudescenta a rozatoarelor de opt ani" la Paris. Este imposibil de aflat numarul lor exact, dar se estimeaza ca sunt cel putin doi sobolani la fiecare parizian, a declarat el.

Si cum un cuplu de sobolani se poate imperechea de cinci ori pe an, avand de fiecare intre cinci si 12 pui, "aceasta inseamna circa 5.000 de pui de sobolan pe an".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.