Washingtonul si Kabulul au pierdut urma a sute de mii de arme livrate Afganistanului, care risca sa ajunga in mainile talibanilor.

In acest audit, inspectorul general special pentru reconstructia Afganistanului (SIGAR), John Sopko, dezvaluie de asemenea ca Statele Unite au furnizat fortelor afgane mai multe arme decat era nevoie, pentru ca de-a lungul timpului acestea si-au modificat cerintele.

Astfel, incepand din 2004, Pentagonul a livrat peste 747.000 de arme Kalasnikov AK-47, mitraliere, lansatoare de grenade si alte arme Afganistanului, pentru o valoare de circa 626 de milioane de dolari. Insa Guvernele american si afgan nu au tinut registre precise, astfel ca zeci de mii de arme ar fi putut disparea, potrivit inspectorului general.

"Tinand cont de capacitatea limitata a Guvernului afgan de a tine registre sau de a se debarasa corect de armele sale uzate, exista un real pericol ca acestea sa ajunga in mainile insurgentilor", subliniaza raportul lui Sopko, scrie MEDIAFAX.

Armata americana avea deja dificultati in a urmari aceste arme inaintea livrarii lor, iar autoritatile de la Kabul au de asemenea "importante probleme" in localizarea lor precisa. Fortele de securitate afgane nu au facut decat putine eforturi pentru a efectua inventare privind armele, iar inspectiile SIGAR la depozitele de stocare au dezvaluit numeroase lacune.

De asemenea, armata si politia au primit 112.000 de arme in plus fata de cerintele afgane initiale. Aceasta diferenta se explica prin vointa soldatilor afgani de a avea arme mai recente in loc sa le repare pe cele vechi.

Riscurile ca armele sa ajunga in mainile talibanilor se vor agrava odata cu reducerea numarului de soldati inrolati in fortele de securitate afgane, care ar urma sa ajunga de la 352.000 la 228.500 pana in 2017.

Auditul cere unirea datelor privind armele livrate Afganistanului. Exista, de exemplu, doua baze de date distincte.

Citeste si:
George Tănase și Ionuț Rusu, în stare de șoc la America Express....
George Tănase și Ionuț Rusu,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.