Armata israeliana a confirmat, intr-un comunicat, ca accepta sa respecte, incepand de sambata, la ora locala 08.00 (08.00, ora Romaniei), un armistitiu umanitar de 12 ore in Fasia Gaza, relateaza AFP.

Un oficial al miscarii islamiste palestiniene Hamas a anuntat mai devreme ca organizatia si-a dat acordul in vederea respectarii un armistitiu de 12 ore in Fasia Gaza.

Potrivit unui comunicat al armatei israeliene, Israelul intentioneaza, totusi, sa riposteze "in cazul in care teroristii vor incerca sa exploateze aceasta perioada pentru a ataca militari sau a trage in directia unor civili israelieni", transmite MEDIAFAX.

"In cursul armistitiului, activitatile operationale pentru localizarea si neutralizarea tunelurilor din Fasia Gaza vor continua", a avertizat armata israeliana. Operatiunea militara israeliana are ca obiectiv anihilarea potentialului militar al miscarii Hamas si aliatului sau Jihadul Islamic.

Un oficial american care l-a insotit la Cairo pe secretarul de Stat John Kerry a afirmat mai devreme ca Israelul si-a dat acordul cu privire la o incetare a focului pentru 12 ore, incepand de sambata dimineata, insa Israelul nu confirmase informatia. Seful diplomatiei americane a plecat vineri de la Cairo fara sa reuseasca sa obtina un armistitiu pentru o perioada mai lunga de timp intre Israel si Hamas.

O reuniune internationala va avea loc sambata, la Paris, pe tema situatiei din Fasia Gaza.

Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, se va reuni la Quai d'Orsay, incepand de la ora locala 09.00 (10.00, ora Romaniei), cu omologii sai american, britanic, german, italian, qatarian, turc, dar si cu Inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, pentru a "lamuri situatia din Gaza", a anuntat vineri pentru AFP o sursa diplomatica franceza.

"Obiectivul nostru (...) este de a unifica eforturile internationale pentru a stabili cat mai repede posibil conditiile de incetare a focului in Gaza", a precizat o sursa diplomatica citata de AFP.

In pofida desfasurarii unor negocieri intense in ultimele zile, secretarul de Stat american, John Kerry, a declarat, la Cairo, ca inca nu s-a obtinut un acord de armistitiu intre miscarea palestiniana Hamas si Israel, care, totusi, au anuntat o incetare unilaterala a focului pentru 12 ore.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...

John Kerry si secretarul general ONU, Ban Ki-moon, au facut apel la un armistitiu de sapte zile. Exprimandu-se in fata presei, la Cairo, alaturi de Ban Ki-moon, John Kerry a explicat ca cele doua parti au divergente asupra "termenilor" privind incetarea focului, adaugand, totusi, ca s-a ajuns la "un cadru de baza" pentru un armistitiu.

El a spus ca urmeaza sa se deplaseze la Paris pentru a se intalni, in special, cu omologii sai turc, Ahmet Davutoglu, si qatarian, Khaled al-Attiya, in vederea obtinerii unui acord de incetare a focului.

La Cairo, ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukri, a afirmat ca "niciuna dintre cele doua parti nu a dat dovada de suficienta vointa pentru a negocia". El a facut apel, de asemenea, la un armistitiu umanitar pentru o perioada de sapte zile.

Potrivit serviciilor locale de salvare, 866 de palestinieni au fost ucisi si 5.742 raniti, majoritatea civili, din 8 iulie, atunci cand armata israeliana a lansat o operatiune militara, initial aeriana, ulterior terestra, in Fasia Gaza. De partea israeliana, 35 de militari au murit in lupte, in timp ce trei civili au fost ucisi de rachete lansate dinspre Fasia Gaza.

Citeste si:
Istoric: Ce rol are Rusia în conflictul Serbia-Kosovo
Istoric: Ce rol are Rusia în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.