Americani si straini sunt inscrisi in secret pe lista neagra a SUA privind terorismul, pe baza unor simple "suspiciuni rezonabile", care nu este necesar sa fie fundamentate, si pot ramane acolo chiar si dupa decesul lor, potrivit unui document al administratiei.

Acest text neclasificat de 166 de pagini, redactat de Centrul National Contraterorism (NCTC) si dat publicitatii de site-ul The Intercept, detaliaza instructiunile pe care diferite autoritati americane trebuie sa le urmeze pentru a inscrie pe cineva in principalele baze de date privind monitorizarea antiterorista.

Din cele cinci capitole ale "Ghidului listelor de monitorizare", redactat in martie 2013 in colaborare cu 19 agentii militare si judiciare de informatii, reiese ca "probele irecuzabile si faptele concrete nu sunt necesare" pentru a avea "suspiciuni rezonabile" privind implicarea in terorism a unui individ si ca este suficient sa ai "informatii care pot duce la un proces verbal".

Criticand jargonul documentului, The Intercept il considera o extindere a autoritatii Guvernului de a "numi" suspecti de terorism pe baza unor "informatii fragmentare vagi". Site-ul, cofondat de jurnalistul Glenn Greenwald, care a dezvaluit scurgerile de informatii de la fostul consultant al NSA Edward Snowden, subliniaza ca ghidul permite chiar si persoanelor decedate sa figureze printre cele 464.000 de nume de pe lista.

NCTC se teme ca identitatea persoanelor decedate sau documentele lor de calatorie sa nu fie reutilizate "in mod fraudulos - o tactica terorista dovedita", a explicat un purtator de cuvant al Agentiei guvernamentale, scrie MEDIAFAX.

El a subliniat ca listele de supraveghere continua sa "se maturizeze pentru a se adapta la o amenintare difuza cu evolutie constanta" si ca acestea au fost revizuite in special dupa tentativa de atentat a nigerianului Umar Faruk Abdulmutallab, care voia sa detoneze un explozibil ascuns in lenjeria intima, la bordul unui avion, in ziua de Craciun in 2009.

Lista "teroristilor cunoscuti sau suspecti", identificati drept KST de la "Known or Suspected Terrorists", includea 16 nume inainte de 11 septembrie 2001. Ea continea 463.834 de nume in 2013, repartizate in diferite baze de date, inclusiv in faimoasa "No Fly List", care le interzice membrilor sa se imbarce in avioane cu destinatia sau cu plecare din SUA.

Citeste si:
Zanni, refuzat de mai multe vedete din România. Iuliana Beregoi se...
Zanni, refuzat de mai multe...

"In loc sa-si limiteze supravegherea la adevaratii teroristi cunoscuti, Guvernul a cladit un vast sistem fondat pe teza presupusa si imperfecta conform careia se poate preconiza ca o persoana va comite un act terorist pe viitor", a denuntat Hina Shamsi, o reprezentanta a Uniunii Americane pentru apararea Libertatilor (ACLU).

"In baza acestei teorii periculoase, Guvernul acuza in secret" oameni de terorism, fara a le da posibilitatea de a se apara "in legatura cu o amenintare pe care nu au pus-o in executare", a adaugat ea, apreciind ca criteriile utilizate de Guvern "nu ar fi trebuit sa ramana secrete".

NCTC a negat insa ca ar fi monitorizat persoane "doar pe baza activitatilor lor protejate de Primul Amendament al Constitutiei", precum rasa sau religia. Potrivit purtatorului sau de cuvant, "criterii consolidate" sunt utilizate pentru "No Fly List".

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Conform documentului citat de The Intercept, agentii Guvernului folosesc elemente fara dovezi, colectate pe Facebook sau pe Twitter, retete medicale, carduri de cumparaturi sau amenzi pentru viteza excesiva, informatii despre cainii persoanelor, asigurarea de sanatate sau chiar ce au in buzunare. Dar "politica Guvernului american este sa nu confirme sau sa infirme niciodata ca un individ este pe o lista de monitorizare", precizeaza documentul. Cand un american figureaza pe "No Fly List", nu trebuie sa fie niciodata informat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.