Ultimele manevre inaintea calatoriei finale a navei Costa Concordia au debutat miercuri in largul insulei Giglio, in fata catorva sute de curiosi si locuitori ai insulei toscane, la doi ani si jumatate dupa naufragiul pachebotului, soldat cu 32 de morti.

"Totul se desfasoara cum era prevazut, este o zi mare pentru Giglio, dar nu vom fi linistiti decat dupa sosirea la Genova", unde pachebotul va fi dezmembrat, a declarat sud-africanul Nick Sloane, responsabilul cu aceasta operatiune de ranfluare a navei, citat de agentia ANSA.

Miercuri dimineata, primele verificari erau incheiate, inaintea manevrelor de deplasare si pozitionare a navei, care trebuie sa permita plecarea ei spre pranz. Pachebotul, de doua ori mai mare decat Titanicul, va incepe atunci ultima sa calatorie, spre santierele navale din Genova, unde va fi dezmembrat.

Aceasta plecare, asteptata de 30 de luni de cei circa 1.500 de locuitori ai insulei, va fi salutata de sirenele navelor si de clopotele de pe insula.

Marti, pachebotul de croaziera care a fost adus pe linia de plutire, arbora drapelul albastru "P", care in limbaj maritim inseamna ca nava este gata de plecare.

"Speram ca odata cu plecarea acestei nave, vor pleca toate lucrurile pe care le simtim", a declarat Anne Decre, din cadrul colectivului francez al supravietuitorilor naufragiului pachebotului Concordia.

"Nava sa-si continue drumul, pentru ca si noi sa il putem continua pe al nostru", a adaugat ea, strangand mainile prietenei sale Nicole Servel, care si-a pierdut sotul in naufragiu.

Remorcata de doua nave si escortata de alte 12 ambarcatiuni, Costa Concordia, o nava lunga de aproape 300 de metri si cu o greutate de circa 114.500 de tone, va parcurge aproape 280 de kilometri pe mare.

Aceasta va trece la 25 de kilometri pe langa Corsica, in apropiere de Elba, si la zece kilometri de insula italiana Capraia, inainte de sosirea la Genova, prevazuta pentru sambata seara sau duminica dimineata. Ministrul francez pentru Ecologie, Segolene Royal, a promis ca va urmari trecerea navei de la bordul unei ambarcatiuni in largul Corsicii, provocand nemultumirea autoritatilor italiene, care conssidera ca au facut totul pentru a evita o noua drama.

Citeste si:
Minorii cu vârsta de peste 16 ani pot călători în afara țării fără...
Minorii cu vârsta de peste 16...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.