O convorbire telefonica intre doi sefi rebeli inregistrata de serviciile de securitate ucrainene, ce arata ca oamenii din subordinea celor doi lideri au doborat un avion civil, a fost autentificata de experti americani, a anuntat duminica Ambasada Statelor Unite la Kiev, relateaza AFP.

"Datele audio furnizate presei de catre serviciul de securitate ucrainean au fost examinate de experti ai comunitatii de informatii care au confirmat ca este vorba de conversatii autentice intre lideri separatisti cunoscuti", a anuntat misiunea diplomatica americana intr-un comunicat.

Potrivit acestui comunicat, teza principala, "bazata pe mai multe elemente", este ca "zborul MH17 a fost probabil doborat de o racheta sol-aer SA-11 (Buk), lansata din teritoriul controlat de separatisti in estul Ucrainei".

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au publicat joi seara interceptarea a ceea ce a fost prezentata drept o conversatie intre doi lideri rebeli dupa examinarea locului prabusirii, transmite MEDIAFAX.

"Baietii de la punctul de control Cernuhin au doborat avionul. S-a dezintegrat in aer", a spus unul dintre ei, "Maiorul".

"Si atunci?", a intrebat celalalt, "Grecul".

"Este un avion civil in proportie de 100%" (...).

"Ati gasit arme?".

"Nu, nimic, doar elemente civile".

"Acte?".

"Exista aici un student indonezian".

Aceasta inregistrare a fost precedata de o conversatie intre seful rebel Igor Bezler, un cetatean rus care vorbeste cu colonelul din serviciile secrete militare rusesti Vasili Gheranin, ofiterul sau de legatura, potrivit Kievului.

"Tocmai am doborat un avion (...) Am plecat sa il cautam si sa facem fotografii", a spus Bezler.

Prezentand acest elemente, seful SBU Valentin Nalivaicenko a declarat ca este vorba de conversatii "ale unor ofiteri din cadrul GRU (serviciul secret militar rusesc) interceptate si transcrise in baza legii".

Citeste si:
De ce a întors Tavi Colen un avion la sol: Am întrebat dacă am murit
De ce a întors Tavi Colen un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.