Ambasada SUA la Bucuresti transmite profunde condoleante tuturor celor care si-au pierdut persoane dragi aflate la bordul aeronavei prabusita in Ucraina.

”Statele Unite ale Americii sunt socate de doborarea zborului numarul 17 al Malaysian Airlines si transmitem profunde condoleante tuturor celor care si-au pierdut persoanele dragi aflate la bordul aeronavei. Gandurile noastre se indreapta spre familiile victimelor si mai ales spre familia studentului roman victima a acestei tragedii”, se arata in mesajul Ambasadei SUA, remis agentiei MEDIAFAX.

Misiunea diplomatica aminteste ca presedintele Obama a spus ca este crucial sa se efectueze o ancheta internationala completa, credibila, lipsita de piedici, cat mai curand posibil.

”Ii indemnam pe toti cei in cauza – Rusia, separatistii pro-rusi si Ucraina – sa sustina incetarea imediata a focului pentru a asigura accesul sigur si neingradit al anchetatorilor internationali la locul in care s-a prabusit avionul si a facilita recuperarea ramasitelor. Rolul organizatiilor internationale, precum ONU si OSCE din Ucraina, poate fi deosebit de relevant in aceste eforturi si, in urmatoarele ore si zile, vom pastra legatura cu tarile afectate si cu partenerii nostri din aceste organizatii pentru a determina cea mai buna cale de urmat. Intre timp, este esential sa nu existe niciun fel de contaminare a dovezilor si sa nu fie afectata niciuna dintre potentialele probe”, adauga sursa citata.

SUA raman pregatite sa contribuie cu asistenta imediata la orice ancheta internationala, inclusiv prin resursele furnizate de National Transportation Safety Board (NTSB) si FBI, se mai arata in mesaj.

”Desi nu cunoastem inca toate detaliile, stim ca acest incident s-a petrecut in contextul crizei din Ucraina, intretinuta de sustinerea oferita separatistilor de catre Rusia, inclusiv cu arme, materiale si pregatire. Acest incident doar subliniaza urgenta cu care continuam sa indemnam Rusia sa ia imediat pasi concreti pentru a dezamorsa situatia din Ucraina si a sprijini o incetare a focului de durata si calea spre pace propusa in mod consecvent de autoritatile ucrainene”, se incheie mesajul Ambasadei SUA.

Un avion de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines care asigura o legatura intre Amsterdam si Kuala Lumpur, la bordul caruuia se aflau 283 de pasageri si 15 membri ai echipajului, s-a prabusit, joi, la Snejnoie, in regiunea Donetk, scena unor lupte intense intre trupe guvernamentale ucrainene si separatisti prorusi.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Toate persoanele care se aflau la bord au murit.

Cetateni din cel putin noua tari, intre care Australia, Belgia, Canada, Germania, Malaysia, dar si unul cu dubla cetatenie, canadiano-romana, se aflau la bordul avionului, care ar fi fost doborat cu ajutorul unui sistem de aparare antiaeriana, potrivit unor oficiali americani.

Autoritatile de la Kiev si separatistii prorusi se acuza reciproc de doborarea avionului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.