Statele Unite au retrocedat Mongoliei, joi, peste 18 schelete si fosile de dinozauri care au fost dezgropate in desertul Gobi, furate si exportate ilegal si care, potrivit reprezentantilor americani, ar putea umple un muzeu intreg.

Printre acestea se afla doua schelete de Tarbosaurus bataar, verisori ai terifiantului Tyrannosaurus rex, si doua schelete de Oviraptor, despre care oamenii de stiinta au crezut multa vreme ca mancau ouale altor dinozauri.

Unele dintre aceste fosile au fost importate ilegal in Statele Unite cu ajutorul unor documente false, altele au fost introduse clandestin in tara de un colectionar britanic.

"O retrocedare de acest fel este fara precedent", a declarat Preet Bharara, procurorul federal din New York, cu ocazia ceremoniei de predare a fosilelor furate.

"Aceste exponate sunt suficiente pentru a umple un muzeu de istorie naturala, care se afla in prezent in stadiu de proiect in Mongolia, daca am inteles bine. Suntem onorati sa predam aceste fosile poporului din Mongolia", a adaugat el.

Statele Unite au predat deja Mongoliei, in urma cu peste un an, primele ramasite dintr-un schelet de Tyrannosaurus rex vechi de 70 milioane de ani. Acest schelet a fost vandut la licitatie cu peste 1 milion de dolari inainte ca autoritatile americane sa intervina, la cererea Mongoliei.

Ministrul mongol al Culturii a declarat la randul sau ca scheletul va fi prima piesa ce va fi expusa in viitorul Muzeu al dinozaurilor, pe care guvernul din Mongolia intentioneaza sa il construiasca.

Un colectionar din Florida, Eric Prokopi, s-a recunoscut vinovat in decembrie 2012 de import ilegal de fosile si schelete de dinozauri, care au fost apoi predate autoritatilor americane de catre fostul lui partener britanic de afaceri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.