O fetita americana nascuta seropozitiva, care parea ca s-a vindecat dupa ce medicii i-au administrat un tratament agresiv cu antiretrovirale la putin timp dupa nastere, prezinta din nou in organismul ei virusul HIV, au anuntat joi cercetatorii, in randul carora acest caz generase multe sperante.

Fetita, in varsta de patru ani, s-a nascut in statul american Mississippi, dintr-o mama infectata cu HIV, virusul imunodeficientei umane, care cauzeaza SIDA, informeaza AFP. Ea a primit antiretrovirale la mai putin de 30 de ore dupa nastere, mult mai devreme decat prevad procedurile medicale aplicabile in cazul bebelusilor cu grad ridicat de infectare.

Pacienta a fost tratata pana la varsta de 18 luni, dupa care medicii i-au pierdut urma vreme de 10 luni. In acea perioada, bebelusul nu a primit niciun tratament.

Niciunul dintre testele sangvine efectuate ulterior nu a detectat prezenta HIV.

"In general, atunci cand tratamentul este oprit, nivelurile de HIV din organism reincep sa creasca in cateva saptamani, nu in cativa ani", a explicat Deborah Persaud, medic specialist in boli infectioase la Centrul pediatric Johns-Hopkins din Baltimore. Cazul fetitei americane a fost considerat de comunitatea medicala drept unul "fara precedent".

Povestea ei a generat multe sperante in randul medicilor care credeau ca un tratament ultraprecoce administrat bebelusilor seropozitivi ar putea sa ii ajute sa se vindece. Insa, un test de rutina realizat la inceputul acestei luni a relevat faptul ca fetita prezinta niveluri detectabile de HIV in sange, asociate cu o cantitate mai mica de limfocite si cu prezenta anticorpilor care dovedesc faptul ca virusul a reaparut in corpul ei, scrie MEDIAFAX.

"Desigur, este vorba de o recidiva foarte dezamagitoare pentru copil, pentru medicii implicati in tratamentul ei si pentru cercetatorii specializati in HIV/ SIDA", a declarat, cu regret, Anthony Fauci, directorul National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) din Statele Unite.

Potrivit medicului Fauci, fetita, a carei identitate nu a fost dezvaluita, este din nou supusa tratamentului cu antiretrovirale si se simte bine.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

"Cazul acestui copil din Mississippi arata ca tratamentul precoce cu antiretrovirale nu a eradicat complet rezervorul de celule infectate de HIV. Insa tratamentul ar putea sa ii fi limitat considerabil dezvoltarea si i-a permis pacientei sa evite sa ia antiretrovirale pentru o perioada indelungata", a explicat el.

Cercetatorii vor incerca in perioada urmatoare sa inteleaga mai bine felul in care fetita din Mississippi a putut sa prezinta o remisie si apoi o recidiva a HIV in organism.

Cazul ei a fost prezentat pe larg in revista stiintifica New England Journal of Medicine in 2013.

La inceputul anului, un caz similar a fost semnalat in California. O fetita nascuta si ea seropozitiva a fost tratata imediat dupa nastere cu antiretrovirale. La 11 luni dupa nastere, medicii nu au detectat nicio urma de infectie in organismul ei.

Citeste si:
Bărbat din Italia infectat cu variola maimuţei, COVID-19 şi SIDA în...
Bărbat din Italia infectat cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.