Numarul infectiilor cu HIV, virusul care cauzeaza SIDA, a crescut in randul homosexualilor, a subliniat vineri un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care, pentru prima data, a cerut barbatilor care intretin raporturi sexuale intre ei sa ia antiretrovirale cu titlu preventiv.

"Am constatat o explozie a epidemiei" pentru acest grup de risc, a declarat Gottfried Hirnschall, care coordoneaza departamentul HIV din cadrul OMS, citat de AFP.

La 33 de ani dupa emergenta bolii, in conditiile in care in zilele noastre pacientii pot sa traiasca cu SIDA, reprezentantul OMS atribuie aceasta evolutie faptului ca s-a produs o relaxare a campaniilor de prevenire si a starii de ingrijorare in cadrul societatii in raport cu SIDA.

In prezent, acest grup prezinta un risc de contaminare cu HIV de 19 ori mai mare decat populatia generala. La Bangkok, de exemplu, SIDA afecteaza 5,7% dintre barbatii care intretin raporturi sexuale cu persoane de acelasi sex, in timp ce acest risc este de 1% in populatia generala.

In fata noilor recomandari publicate vineri, OMS "recomanda cu fermitate barbatilor care intretin raporturi sexuale cu barbati sa aiba in vedere luarea de antiretrovirale ca metoda suplimentara de prevenire a infectarii cu HIV".

In luna mai, autoritatile sanitare americane au recomandat folosirea antiretroviralelor ca metoda preventiva contra SIDA pentru toate grupurile de risc, mai ales pentru homosexuali, in speranta de a reduce numarul cazurilor de infectii noi, ramas neschimbat de aproximativ 20 de ani.

Administrarea unei pastile cotidiene ce combina doua antiretrovirale, pe langa folosirea prezervativului, ar putea scadea riscul de infectare cu HIV cu 20-25%, iar acest lucru ar insemna evitarea "unui milion de noi infectii in cadrul acestui grup in 10 ani", potrivit OMS. Recomandarile OMS se concentreaza pe grupurile de risc, precum transsexualii, detinutii, dependentii de droguri, practicantii prostitutiei, care reprezinta circa jumatate din noile contaminari anuale.

Gratie mai multor actiuni, numarul acestor noi cazuri a scazut totusi cu peste o treime intre 2001 si 2012.

Citeste si:
Persoanele neasigurate vor putea beneficia de analize și tratamente...
Persoanele neasigurate vor...

La sfarsitul anului 2013, aproximativ 13 milioane de persoane cu HIV beneficiau de tratamentul cu antiretrovirale. Dar, pentru Gottfried Hirnschall, aceasta "lupta" este permanenta. Guvernele au tendinta de a privilegia campaniile de preventie pentru populatia generala si de a le neglija pe acelea care se adreseaza grupurilor de risc.

"Insa nimeni nu traieste in izolare", a adaugat el. Este in special cazul Africii subsahariene, unde traiesc 71% dintre cele 35,3 milioane de persoane din lume care sunt infectate cu HIV, a precizat acelasi expert OMS.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.