Cel mai mare cimitir din lume, la Najaf, in Irak, cu aproximativ cinci milioane de morminte, se extinde, iar unele familii sapa noaptea morminte pe potecile din incinta sau fura locuri de mormant pentru a-i ingropa pe cei dragi, relateaza Wall Street Journal (WSJ) in editia electronica.

Potrivit publicatiei numarul mortilor ingropati in cimitir s-a dublat, ajungand la 200 pe zi, in contextul violentelor din tara.

Cimitirul are o suprafata de peste 600 de hectare, iar in incinta acestuia se afla un sanctuar siit venerat. La unele dintre morminte au fost depuse flori artificiale, ale caror culori, puternice altadata, au palit in lumina soarelui desertic. Distanta dintre morminte este de aproximativ 30 de centimetri. Afise cu portrete ale decedatilor si sageti indica vizitatorilor drumul prin cimitir.

Cele mai cautate locuri - aflate in apropierea Moscheei Imamului Ali - sunt pe cale sa se epuizeze, anunta serviciile de pome funebre. Insa autoritatile municipale de la Najaf afirma ca este suficient spatiu pentru alte mii de morminte. Competitia pentru locurile din apropierea sanctuarului reizbucneste cu fiecare nou val de violente in aceasta tara.

"Este ca in zilele in care, la Bagdad, aveau loc explozii zilnic", a declarat Najah Abu Sebei, reprezentantul unui serviciu de pompe funebre, in timp ce muncitorii firmei sapa un mormant cu tarnacopul, transpirand puternic. "In primele zile ale crizei, ritmul era lent. Dar numarul celor ucisi in confruntari creste", a adaugat el.

De cand imamul Ali, varul si ginerele profetului Mahomed, a fost ingropat la Najaf, in urma cu aproximativ 1.300 de ani, siitii din intreaga lume ravnesc la un loc de mormant in Wadi al-Salam - Valea Pacii. Ei cred ca daca sunt inmormantati aici, se vor ridica din morti, in ziua judecatii, impreuna cu liderul lor spiritual.

Cimitirul reprezinta evenimentele din istoria violenta a Irakului. O intreaga sectiune este dedicata victimelor Razboiului dintre Iran si Irak, in anii 80, iar alta siitilor masacrati cand s-au ridicat impotriva lui Saddam Hussein, in 1991.

Citeste si:
Două rachete s-au prăbuşit în apropierea unei baze din Irak
Două rachete s-au prăbuşit în...

Cele mai recente morminte sunt in principal ale unor militari, activisti si civili ucisi in confruntarile dintre trupe guvernamentale sustinute de catre militii siite si sunniti, potrivit unor servicii de pompe funebre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.