Ministerul polonez al Apararii a lansat marti un program de achizitionare a unor elicoptere de atac pentru fortele armate, un proiect a carui valoare este estimata la suma de un miliard de euro, potrivit presei, relateaza AFP.

Lansarea acestui program a fost devansata cu cativa ani, din cauza crizei din Ucraina, apreciaza unii analisti, potrivit carora Polonia ar putea sa aleaga intre elicoptere de tip Apache de la grupul american Boeing, elicoptere de tip EC 665 Tigre de la grupul Airbus sau elicoptere de tip AW-129 Mangusta de la grupul italian AgustaWestland, transmite MEDIAFAX.

Intr-o prima faza, societatile interesate au termen pana la 1 august sa-si manifeste vointa de a participa la un studiu de piata, a anuntat ministerul intr-un comunicat, fara sa precizeze nici numarul de elicoptere si nici valoarea programului. Proiectul de achizitionare de elicoptere de atac este independent de licitatia aflata in curs pentru achizitionarea a 70 de elicoptere de tip multirol, in valoare de aproximativ 2,5 miliarde de euro.

In prezent, Polonia este angajata intr-un vast program de modernizare a fortelor armate. Ea intentioneaza sa cheltuiasca in acest scop 140 de miliarde de zloti (33,3 miliarde de euro) in anii urmatori. Spre deosebire de alte tari europene, Polonia, membra NATO din 1999, nu si-a sacrificat deloc bugetul alocat Apararii pe timpul crizei economice. In virtutea unei legi din 2001, acest buget a fost stabilit la 1,95% din PIB.

Presedintele polonez Bronislaw Komorowski s-a angajat recent sa creasca bugetul Apararii la 2% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.