Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat, marti, impotriva oricarei tentative de a prelua ilegal puterea in Afganistan.

"Orice actiune care va viza preluarea puterii prin mijloace extra-legale va costa Afganistanul sustinerea financiara si in materie de securitate oferita de Statele Unite si comunitatea internationala", a declarat Kerry in timpul unei escale tehnice la Tokyo, in timp ce situatia postelectorala se tensioneaza intre cei doi candidati la alegerile prezidentiale afgane.

"Am luat nota cu cea mai mare ingrijorare de informatiile care fac referire la proteste in Afganistan (...) Statele Unite asteapta ca institutiile electorale afgane sa ofere o examinare completa si in profunzime a acuzatiilor plauzibile de nereguli", a adaugat Kerry, care se indreapta catre Beijing, conform MEDIAFAX.

Seful diplomatiei americane le-a cerut "tututor liderilor afgani sa isi mentina calmul pentru a pastra progresul inregistrat in ultimul deceniu precum si increderea poporului afgan".

Potrivit rezultatelor provizorii ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale publicate luni, economistul Ashraf Ghani se afla pe primul loc cu 56,4 la suta din voturi, dar adversarul sau Abdullah Abdullah (43,5 la suta) a respins rezultatele, scrutinul fiind marcat de o frauda masiva, in opinia lui.

Anuntarea rezultatelor, amanata de mai multe ori, nu a dispersat confuzia generala. Abbdullah, care si-a devansat clar adversarii in primul tur, cere analizarea mai aprofundata a fraudelor care i-ar fi putut fura victoria.

"Rezultatele anuntate de comisie sunt o atingere adusa vointei poporului", a declarat pentru AFP Mujib Rahman Rahimi, purtatorul de cuvant al lui Abdullah, care a afirmat ca echipa sa a intrerupt contactele realizate in ultimele zile cu echipa adversa, dupa anuntarea rezultatelor.

Citeste si:
Cutremur puternic în Afganistan. Cel puțin 1000 de oameni au murit
Cutremur puternic în...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.