Seful diplomatiei germane Frank-Walter Steinmeier a indemnat luni Guvernul ucrainean sa dialogheze cu separatistii prorusi in vederea ajungerii la un armistitiu, avertizand ca nu exista o solutie pur militara la conflict.

"Chiar daca situatia in estul Ucrainei a evoluat in favoarea serviciilor de securitate ucrainene, nu va exista o solutie pur militara, cu atat mai mult cu cat majoritatea separatistilor s-au regrupat la Donetk", a declarat Steinmeier in cursul unei vizite in Mongolia, citat intr-un comunicat dat publicitatii de catre Ministerul de Externe luni la Berlin.

Ministrul a subliniat ca o reuniune a Grupului de contact a avut loc duminica la Kiev, la care au participat Ucraina, Rusia si OSCE, dar nu si separatisti prorusi. El a catalogat discutiile ca "extrem de dificile".

"Toate partile ar face bine sa ramana pe calea declaratiei de la Berlin, de miercuri, adica (...) sa continue discutiile si cu reprezentantii separatistilor si mai ales sa actioneze in vederea obiectivului principal, si anume declararea unui armistitiu in estul Ucrainei", a declarat Steinmeier.

"O incetare a focului bilaterala si fara conditii care sa aiba loc foarte rapid ramane esentiala", a subliniat luni o purtatoare de cuvant a Guvernului, Christiane Wirtz, intr-o conferinta de presa obisnuita, la Berlin.

"Guvernul (german) regreta ca inca nu a avut loc o reuniune a Grupului de contact cu reprezentantii separatistilor", a adaugat ea, solicitand o asemenea reuniune "cat mai rapid posibil".

Reuniti la Berlin saptamana trecuta, ministrii de Externe ucrainean, rus, german si francez au afirmat necesitatea angajarii rapide a unor noi negocieri in vederea ajungerii la un armistitiu in Ucraina.

Insa recucerirea sambata a Slavianskului si Kramatorskului, doua fiefuri ale insurgentilor, a constituit un prim succes important obtinut de armata ucraineana, incitand Kievul sa privilegieze o solutie militara in detrimentul caii diplomatice promovate de catre Moscova, sustinuta de catre europeni.

Citeste si:
Anca Serea, îndemn pentru mamele din lumea întreagă: „Sfatul meu...
Anca Serea, îndemn pentru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.