O "mare parte" dintre combatantii rebeli si principalul lor lider au fugit din Slaviansk, unul dintre bastioanele proruse din estul tarii, in fata fortelor de la Kiev, a anuntat sambata dimineata ministrul ucrainean de Interne Arsen Avakov intr-un mesaj postat pe pagina de Facebook.

"Inainte de zori (sambata), serviciile de informatii au raportat ca Ghirkin (Igor Strelkov) si o mare parte a combatantilor au fugit din Slaviansk, semanand confuzie in randul putinilor (combatanti) care au mai ramas", a scris Avakov.

"Au fugit catre Gorlivka", un oras cu aproximativ 260.000 de locuitori situat la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Slaviansk, precizeaza ministrul ucrainean.

"Civili se prezinta la punctele de control si aduc armele si vestele antiglont abandonate de catre combatanti", continua Avvakov.

"Intre orele (locale) 8.00 si 9.00 (8.00 si 9.00, ora Romaniei), sambata dimineata, am vazut insurgenti parasind Slavianskul catre Kramatorsk (un oras situat la o distanta de aproximativ 15 kilometri). Ei spuneau «Orasul a cazut, toata lumea pleaca»", scrie intr-un mesaj postat pe Twitter Tania Locsina, o observatoare rusa din cadrul ONG-ului Human Rights Watch (HRW), prezenta in regiune.

Igor Strelkov - acuzat de Kiev ca este un colonel in cadrul serviciului militar rus de informatii care conduce fortele proruse de la Slaviansk, care s-a prezentat ca "ministrul Apararii" al "republicii populare" de la Donetk - a cerut ajutor Moscovei vineri, subliniind ca fara acest ajutor Slavianskul va cadea in curand pe mana fortelor de la Kiev.

Avakov a anuntat anterior, sambata, pe pagina de Facebook, ca fortele de la Kiev au distrus cartierul general al insurgentilor prorusi din Donetk, situat in orasul Artemivsk, la sud de bastinul separatist.

Vineri "seara, Batalionul Ministerului de Interne «Artemivsk» a efectuat un atac asupra (orasului) Artemivsk. Cartierul general al «republicii populare» de la Donetk a fost distrus", a anuntat el.

"Situatia va redeveni pasnica la Artemivsk in curand. Bineinteles, pacea va fi asigurata de catre Batalionul «Artemivsk» si de catre fortele" ucrainene, a adaugat ministrul ucrainean de Interne.

Citeste si:
Cu ce te poți deplasa eficient într-un oraș aglomerat: Top 5...
Cu ce te poți deplasa...

Artemivsk este un oras cu aproximativ 77.000 de locuitori, situat la sud de Donetk, alt fief al separatistilor prorusi in estul Ucrainei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.