Republica Moldova va avea un Centru National al Cinematografiei, o institutie care va sprijini financiar proiectele regizorilor moldoveni si care si-ar putea incepe activitatea in 2015, dupa ce Parlamentul moldovean a adoptat legea care prevede infiintarea autoritatii.

Astfel, potrivit legii, institutia va sprijini proiectele de film ale regizorilor moldoveni si se doreste colaborarea indeaproape cu Centrul National al Cinematografiei (CNC) din Romania, care a sustinut cateva coproductii Romania/ Moldova regizate de cineasti moldoveni. Cel mai recent exemplu este debutul in lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, "La limita de jos a cerului".

Producatorul Dumitru Marian, unul dintre autorii principali si promotori ai legii, a declarat, pentru Cineuropa, ca "noua lege a cinematografiei schimba complet modul de finantare a sistemului local. In mod obisnuit, finantarea filmelor era obtinuta in baza unei decizii a statului, o monstruozitate mostenita de la Uniunea Sovietica, unde statul anunta o tema si doar proiectele care aveau acea tema primeau finantare".

Legea stipuleaza ca statul poate acorda castigatorului concursului o finantare de pana la 50% din bugetul total al filmului, restul sumei fiind asigurat de producatori din alte surse. De asemenea, producatorii devin proprietarii filmului. Inainte de noua legislatie, compania de productie a statului Moldova Film era singurul studio care putea candida pentru obtinerea unui sprijin financiar. Apoi, firma era cea care detinea drepturile asupra productiei.

Totodata, legea are un efect profund asupra distributiei filmelor, facand loc unor noi companii. In Moldova, acest sector se afla sub controlul distribuitorilor de film din Rusia, a explicat Marian, ceea ce inseamna ca filmele lansate in cinematografele moldovenesti sunt dublate in limba rusa. Noua lege prevede ca de acum inainte "toate filmele vor fi subtitrate si dublate in limba romana". De asemenea, Marian a precizat ca Centrul National al Cinematografiei din Moldova va avea nevoie de ajutor din partea institutiei omoloage din Romania "pentru a scapa de influenta rusa asupra distributiei filmelor".

Citeste si:
Care este numele real al lui Blaze de la Survivor România!...
Care este numele real al lui...

Regulamentul-cadru al institutiei va fi finalizat in urmatoarele luni, ceea ce ofera speranta ca centrul si-ar putea incepe activitatea in prima jumatate a anului 2015. In acest moment, nu exista informatii privind perioada in care s-ar putea desfasura primul concurs de proiecte cinematografice si nici suma totala a finantarilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.