Rusia reproseaza Statelor Unite ca nu au oferit Moscovei un "schimb de informatii" cu privire la scutul european antiracheta, a declarat un ofcial rus, avertizand popoarele roman, turc si polonez ca "vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile".

"Nimeni din Statele Unite nu a oferit doua centre de procesare sau vreun schimb in timp real" de informatii, a declarat miercuri pentru agentia rusa de stat Evgheni Lukianov, adjunctul presedintelui Consiliului de Securitate rus.

El a subliniat ca decizia finala de instalare a componentelor sistemului european de aparare antiracheta in Romania, Turcia si Polonia le revine acestor state suverane. "Nu suntem multumiti de deciziile acestor tari, dar este important ca popoarele lor sa stie ca vor deveni ostaticele practicilor americane iresponsabile", a spus Lukianov.

Decizia Statelor Unite de a crea un sistem european de aparare antiracheta constituie o sursa de frictiuni in relatiile ruso-americane.

In prezent, americanii au pe teritoriul lor doua sisteme strategice de aparare, unul in Alaska si celalalt in California, si lucreaza la construirea celui de-al treilea in Europa. Rusia detine doar un sistem similar, amplasat in regiunea Moscovei.

Moscova insista sa primeasca garantii cu carcter constrangator in plan juridic prin care sa se arate ca sistemul european nu este indreptat impotriva Rusiei, dupa ce NATO i-a oferit asigurari ca nu este cazul. La sfarsitul lui mai, Moscovei i-a fost refuzata participarea la o conferinta internationala asupra apararii antiracheta.

Ministerul rus si-a exprimat ingrijorarea fata de aceasta abordare, in timp ce lucrarile de instalare a elementelor scutului SUA-NATO continua in Europa, afirmand ca acesta ar putea sa "incalce echilibrul strategic si sa sublmineze stabilitatea internationala".

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat marti, intr-un discurs sustinut la o reuniune cu ambasadorii rusi, ca relatiile dintre Statele Unite si Rusia "nu sunt intr-o forma buna", in contextul in care Washingtonul nu vine in intampinarea incercarilor Moscovei de a "actiona de pe un picior de egalitate".

Citeste si:
Doar aproape 3 din 10 români cred că apa de la robinet este sigură...
Doar aproape 3 din 10 români...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.