Guvernul japonez a adoptat marti decizia istorica de a autoriza fortele armate nipone sa participe la operatiuni militare in strainatate cu scopul de a ajuta aliati, o premiera de la adoptarea in 1947 a Constitutiei pacifiste.

Premierul nationalist si conservator Shinzo Abe a anuntat marti seara aceasta decizie, intr-o conferinta de presa. "Indiferent de circumstante, voi proteja viata si existenta pasnica a japonezilor", a declarat el.

"Am aceasta responsabilitate importanta", a adaugat seful Guvernului, dupa care a explicat filozofia acestei noi doctrine create de catre un panel de experti mandatati de premier si, in secret, de cele doua partide din coalitia aflata la puter, si anume Partidul Liberal-Democrat (PLD) al lui Abe si Noul Komeito.

Printr-o coincidenta, Japonia a marcat marti 60 de ani de la crearea "Fortelor de Autoaparare" (SDF), numele oficial al armatei nipone.

Shinzo Abe a dat asigurari ca Japonia "nu va fi implicata intr-un razboi pentru apararea unei tari straine, acest lucru iese din discutie".

Pentru a-si justifica optiunile, el a invocat amenintarile tot mai frecvente din ultimele luni adresate Japoniei si locuitorilor tarii, referindu-se in mod transparent la ambitiile Chinei in regiune, inclusiv la cresterea bugetului militar al acestei tari, in fiecare an, cu un procent de doua cifre.

Aceasta evolutie, aprobata de Washington, constituie o cotitura majora in istoria tarii de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial incoace, deoarece in spatele noului concept mai degraba "barbar" de "drept la autoaparare colectiva" se ascunde de fapt posibilitatea angajarii SDF in operatiuni militare externe cu scopul de a-i ajuta pe aliati, in primul rand Statele Unite, principalul aliat si protectorul arhipelagului.

Concret, militari japonezi vor putea ajuta forte ale altei tari aliate in cazul unui atac, chiar daca Japonia nu este atacata in mod direct.

Citeste si:
Bilanț negru după cutremurul din Japonia. Numărul morților a ajuns...
Bilanț negru după cutremurul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.