Rebelii sirieni au respins proclamarea de catre jihadistii din cadrul gruparii "Statul Islamic" (SI) a unui califat de o parte si de alta a frontierei dintre Siria si Irak, catalogandu-l "nul si neavenit".

"Consideram anuntul" SI de proclamare a unui "califat nul si neavenit din punct de vedere legal si logic", au declarat intr-un comunicat principalele factiuni ale rebeliunii siriene. Gruparea Statul Islamic in Irak si Levant (SIIL) - care a anuntat ca si-a schimbat numele in "Statul Islamic" (SI) - a proclamat un "califat" intr-o zona care se intinde din Alep, in nordul Siriei, si pana in Diyala, in estul Irakului.

Printre semnatarii comunicatului se afla Frontul Islamic - cea mai importanta coalitie a rebelilor sirieni, si Majlis Shura Mujahideen al-Sharqiya - o alianta din care face parte gruparea Frontul al-Nusra, afiliata retelei teroriste Al-Qaida.

Proclamarea SI "nu schimba cu nimic modul in care-i percepem sau vom trata cu ei", se subliniaza in comunicat, semnat de catre instante religioase din cadrul fiecarei organizatii rebele.

Semnatarii se afla cu totii in razboi, incepaand din ianuarie, cu jihadistii din cadrul SI.

Initial rebelii din Siria au acceptat prezenta in randul lor a gruparii SIIL, in lupta impotriva regimului presedintelui sirian Bashar al-Assad, dar ulterior au intors armele impotriva acestei organizatii jihadiste din cauza abuzurilor pe care le-a comis in mod sistematic si a ambitiilor hegemonice ale acesteia.

Jihadistii din cadrul SI l-au proclamat totodata "calif" si "lider al tuturor musulmanilor" pe seful lor Abu Bakr al-Baghdadi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.