Autoritatile de la Kiev nu vor prelungi armistitiul in regiunile din estul Ucrainei, a anuntat presedintele Petro Porosenko in noaptea de luni spre marti.

"Dupa ce am analizat situatia, am decis, in calitate de comandant suprem al fortelor armate, sa nu prelungim acordul unilateral de incetare a focului", a declarat Porosenko, intr-o adresare catre natiune, potrivit unui comunicat al Presedintiei ucrainene.

"Vom ataca" separatistii care controleaza timp de doua luni o mare parte a regiunilor Donetk si Lugansk, a afirmat el, conform MEDIAFAX.

"Sansa unica de a aplica planul de pace nu a fost folosita. Acest fapt se datoreaza actiunilor criminale ale insurgentilor (separatisti). Ei si-au declarat in mod public refuzul de a sustine planul de pace, in general, si incetarea focului, in particular", a adaugat Porosenko.

"El au incalcat intr-un mod flagrant regimul de incetare a focului. Conducerea politica a separatistilor si-a manifestat refuzul si incapacitatea de a controla actiunile detasamentelor sale teroriste", a apreciat presedintele ucrainean.

Totusi, Ucraina nu va abandona planul sau de pace, a subliniat Porosenko.

"Planul nostru de pace, in calitate de strategie pentru Ucraina si Donbas, ramane in vigoare", a afirmat el.

"Suntem dispusi sa revenim in orice moment la regimul de incetare a focului, cand vom vedea ca toate partile depun eforturi pentru aplicarea prevederilor principale ale acestui plan de pace", a adaugat Porosenko.

De asemenea, el i-a indemnat pe insurgenti sa elibereze "toti ostaticii" si a dat asigurari ca "fortele armate ale Ucrainei, Garda Nationala si alte unitati nu vor permite niciodata utilizarea fortei impotriva populatiei pasnice".

Porosenko a promis o amnistie tuturor insurgentilor care renunta la continuarea confruntarilor si "depun benevol armele".

Recent, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut prelungirea armistitiului in regiunile din estul Ucrainei.

Citeste si:
Mai multe regiuni din Ucraina au fost țintite de lovituri puternice...
Mai multe regiuni din Ucraina...

Vineri, armistitiul fusese deja prelungit cu 72 de ore si a expirat luni seara, la ora 22.00 (22.00, ora Romaniei).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.