Rusia este pregatita sa initieze consultari cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina pe tema adaptarii politicilor economice in urma semnarii acordurilor de asociere cu Uniunea Europeana, anunta ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Itar-Tass.

"Rusia vrea ca Uniunea Europeana sa aiba relatii cu Statele Unite, dar sa ia propriile decizii", a spus Lavrov. "Colegii nostri americani continua sa impinga Administratia de la Kiev pe o cale a confruntarii", a declarat Lavrov sambata dimineata. "Sansele de solutionare a crizei ucrainene ar fi mai mari daca ar depinde doar de Rusia si de Europa", a adaugat seful diplomatiei de la Moscova, potrivit MEDIAFAX.

Rusia este pregatita sa initieze consultari cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina dupa ce aceste tari au semnat acorduri de asociere cu UE, a precizat seful diplomatiei de la Moscova. "De aproape un an suntem pregatiti pentru astfel de consultari. Imediat ce proiectele de acord au fost publicate, noi am efectuat o analiza profesionista, mai ales privind tarile din zona de liber-schimb a Comunitatii Statelor Independente - Ucraina si R.Moldova", a precizat Lavrov.

"Vom analiza actuala situatie din punctul de vedere al singurului criteriu - cum sunt afectate relatiile comerciale cu Rusia si cu alte state membre ale CSI. In mod clar suntem preocupati pentru interesele Rusiei si ale statelor din Uniunea Vamala - Belarus si Kazahstan", a adaugat Lavrov, admitand ca nu impartaseste "perspectivele radicale", conform carora semnarea acordurilor de asociere cu UE ar insemna o "sinucidere economica".

"Suntem interesati in primul rand sa vedem care ar fi efectele asupra pietei ruse ale importurilor fara taxe de bunuri intrare in Ucraina si R.Moldova, situatie care va genera inlocuirea marfurilor moldovene si ucrainene cu produse europene mai competitive si ce se va intampla pe pietele tarilor din Uniunea Vamala - Rusia, Belarus si Kazahstan", a continuat Lavrov.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Miercuri, Rusia avertiza ca ar putea introduce "masuri de protectie" impotriva Republicii Moldova, Ucrainei si Georgiei daca se va dovedi ca acordurile de asociere pe care aceste tari le-au semnat cu Uniunea Europeana vor afecta economia rusa. "Imediat ce acordurile pe care partenerii nostri din zona de liber-schimb a CSI intentioneaza sa le semneze cu UE vor intra in vigoare, daca vom vedea ca exista efecte negative, vom lua masuri de protectie in conformitate cu reglementarile Organizatiei Mondiale a Comertului", afirma miercuri Serghei Lavrov.

Republica Moldova, Ucraina si Georgia au semnat vineri acorduri de asociere cu Uniunea Europeana.

Discutii intre UE, Rusia si Ucraina sunt programate in iulie, pe tema efectelor semnarii Acordului de asociere. "Suntem pregatiti sa avem consultari in orice format", a dat asigurari Lavrov.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Noile sanctiuni occidentale impuse pe fondul crizei din Ucraina ar putea avea consecinte "grave" asupra cresterii economice a Rusiei, admite ministrul rus al Economiei, Aleksei Uliukaev. Rusia s-a pregatit pentru trei scenarii in cazul inaspririi sanctiunilor. "In cel mai rau caz, cresterea economica ar putea trece in mod grav intr-o zona negativa", a explicat Uliukaev. "Nivelul intestitiilor ar putea scadea semnificativ, la fel veniturile, inflatia va creste, iar rezervele de stat se vor diminua", a explicat ministrul rus al Economiei. Liderii Uniunii Europene au oferit Rusiei un interval de trei zile pentru aplicarea unor masuri concrete in scopul detensionarii situatiei in estul Ucrainei, in caz contrar avertizand cu impunerea de sanctiuni suplimentare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.