Crestin-democratul Jean-Claude Juncker, care a fost desemnat vineri in functia de presedinte al Comisiei Europene, este la cei 59 de ani ai sai un veteran european si un federalist ostil multiplelor scutiri cerute de catre britanici, relateaza AFP.

"El stie totul si pe toata lumea", subliniaza fostul ministru francez Pierre Moscovici.

Premier al Luxemburgului timp de aproape 19 ani (1995-2013), Juncker este unul dintre cei mai influenti lideri europeni inca din perioada lui François Mitterrand si a lui Helmut Kohl. El a simtit pe propria piele profunda transformare a Uniunii Europene, esecul Tratatului Constitutional in 2005, intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona patru ani mai tarziu, apoi criza datoriilor si salvarea euro, o sarcina careia i s-a consacrat cu ardoare timp de opt ani.

Nascut la 9 decembrie 1954, intr-unul din cele sase state fondatoare ale Uniunii Europene, el a dat dovada de talent in arta negocierii si gasirii de compromisuri, scrie MEDIAFAX.

"El are o experienta bogata, cu avantaje si inconveniente. El poate face sinteza intre o dreapta sociala si stanga social-democrata", afirma Moscovici.

European convins, el s-a considerat mereu la intersectia drumurilor franco-germane. "Cand vreau sa vorbesc in franceza, gandesc in germana, cand vreau sa vorbesc in germana, gandesc in franceza, iar, in final, sunt de neinteles in toate limbile", a spus el intr-o zi.

Revenit pe scena europeana primavara, dupa renuntarea la functia de premier al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker a aparut la inceputul campaniei drept un candidat implicit, mai interesat de presedintia Consiliului, pe care nu a obtinut-o in 2009, decat de cea a Comisiei Europene.

In opinia unor analisti, anume modul sau de a vorbi deschis l-a costat probabil postul de presedinte al Consiliului European, in urma cu cinci ani. Juncker insa pusese aceasta infrangere pe seama opozitiei presedintelui francez de atunci, Nicolas Sarkozy, care nu-l placea, si a cancelarului german Angela Merkel.

Citeste si:
Angela Merkel, prima reacție despre invazia Rusiei în Ucraina
Angela Merkel, prima reacție...

Fostul liderul al Luxemburgului nu a ezitat niciodata sa ridice tonul la adresa capitalelor, mai ales pentru a refuza un eventual dictat franco-german. El "are doua defecte catastrofale: are o opinie si o exprima", a spus un oficial european intr-o zi.

Juncker, care va implini 60 de ani la sfarsitul anului, a incercat in timpul campaniei sa inspire entuziasm in discursurile sale traditionale. Menirea sa a fost intotdeauna promovarea constructiei europene, cu o viziune federalista, fapt ce i-a adus in 2006 prestigiosul Premiu Carol cel Mare pentru merite in unificarea europeana. Cu toate acestea, a reusit sa imbine idealismul cu un simt profund al realitatii.

"Pentru mine, Europa este un amestec de actiuni concrete de efectuat si convingeri puternice, chiar aproape arzatoare", marturisea Juncker in 2013.

Citeste si:
David Cameron s-ar putea intoarce pe scena internationala
David Cameron s-ar putea...

Acum, dupa aproape un an, el are sansa sa faca mai multe pentru Uniunea Europeana, fiind desemnat in functia de presedinte al Comisiei Europene.

Vineri, acest fost premier luxemburghez si fost presedinte al Eurogrupului s-a declarat "mandru si onorat ca a primit sustinerea Consiliului European", in pofida nemultumirii unor lideri, precum premierul britanic David Cameron, care considera ca Juncker este "persoana gresita" pentru functia de presedinte al CE.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.