Presedintele american, Barack Obama, a cerut Congresului un miliard de dolari pentru actiuni ale fortelor aeriene, navale si terestre ale SUA care sa-i sprijine pe aliatii central si est-europeni din NATO, in contextul crizei din Ucraina, se arata intr-un comunicat al Casei Albe.

"De la inceputul lunii martie, Statele Unite au actionat, atat bilateral cat si in cadrul NATO, pentru a-i reasigura pe aliatii nostri, membri ai Aliantei Nord-Atlantice, de angajamentul nostru solemn fata de securitatea lor si fata de integritatea lor teritoriala. O prezenta americana permanenta, terestra, aeriana si navala, in regiune, in special in Europa Centrala si de Est, este o masura necesara si adecvata de sprijin pentru aliatii care au contribuit la operatiunile Aliantei in Afganistan si in alte parti si care sunt in prezent profund ingrijorati" de anexarea Crimeei de catre Rusia si de alte actiuni provocatoare la adresa Ucrainei, precizeaza Casa Alba, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, banii ceruti de presedinte Congresului vor fi folositi in urmatorul an pentru a creste capacitatea fortelor NATO de a face fata oricaror amenintari si activitati destabilizatoare.

Printre masurile care vor fi finantate se numara cresterea numarului de exercitii, antrenamente si a prezentei rotationale in Europa, in special pe teritoriul noilor aliati. Totodata, se are in vedere amplasarea unor detasamente de experti americani in tarile est-europene care sa ajute la cresterea capabilitatii aliatilor, dupa modelul din Polonia.

O alta masura vizeaza o participare crescuta a fortelor navale ale SUA in cadrul operatiunilor NATO, inclusiv o intensificare a prezentei in Marea Neagra si in Marea Baltica. De asemenea, vor fi ajutate Georgia, Republica Moldova si Ucraina.

Presedintele american, Barack Obama, a propus, la 3 iunie, la Varsovia, un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forte americane, terestre, aeriene si navale, in Europa de Est, preocupata de criza ucraineana, relateaza AFP.

"Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum acestia au fost alaturi de noi", afirma comunicatul difuzat la inceputul vizitei presedintelui Obama in Polonia, prima etapa a turneului sau european.

Citeste si:
Fostul preşedinte american, Barack Obama, a fost depistat pozitiv...
Fostul preşedinte american...

Daca acest plan va fi aprobat, va fi masura cea mai concreta a lui Obama de a-si reasigura aliatii din Europa de Est si de a transmite Rusiei ca Washingtonul se opune unui raspuns ferm la actiunile sale in Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.