Congresul american a acordat marti cu titlu postum cea mai inalta distinctie a sa, Congressional Gold Medal, pastorului Martin Luther King Jr. si sotiei sale, Coretta Scott King, intr-o ceremonie ce a marcat implinirea a 50 de ani de la adoptarea unei legi istorice in domeniul drepturilor civile.

Potrivit AFP, Congresul american a votat in 2004 o rezolutie prin care acorda Congressional Gold Medal sotilor King, pe care urma sa o inmaneze vaduvei lui Martin Luther King. Insa Coretta Scott King a murit in 2006, iar copiii sotilor King au fost aceia care au acceptat distinctia, marti, in rotonda Capitoliului din Washington.

"Gratie actiunilor, discursurilor si textelor lor, ei au creat climatul favorabil pentru adoptarea legii despre drepturile civile din 1964 (Civil Rights Act) si a legii despre dreptul la vot din 1965 (Voting Rights Act)", a declarat reprezentantul democrat John Lewis, unul dintre liderii miscarii studentesti americane din anii 1960.

Civil Rights Act, initial propusa de presedintele John F. Kennedy, a fost adoptata pe 2 iulie 1964, dupa cateva luni de dezbateri aprinse in Senatul american, in timpul carora politicienii din sudul Statelor Unite au utilizat toate procedurile de obstructionare a adoptarii legii de care dispuneau.

Presedintele democrat Lyndon Johnson a promulgat in aceeasi zi, in direct, la televiziune, aceasta lege care interzice discriminarile rasiale si segregarea in scoli, la locul de munca, in hoteluri, restaurante si toate locurile publice.

"Fara calitatile de lider ale lui Lyndon Johnson, nu ne-am afla acolo unde suntem astazi, iar Barack Obama nu ar fi presedintele Statelor Unite ale Americii", a adaugat John Lewis.

Printre precedentii laureati ai Congressional Gold Medal se afla disidenta Aung San Suu Kyi, astronautul Neil Armstrong, victimele atentatelor teroriste de pe 11 septembrie 2001 si patru adolescente ucise in atentatul comis in biserica din Birmingham in 1963, unul dintre cele mai sangeroase episoade din lupta pentru drepturi si libertati civile din Statele Unite.

Congressional Gold Medal reprezinta cea mai inalta distinctie civila care poate fi acordata de Congresul Statelor Unite. Decoratia este acordata oricarei persoane care realizeaza o actiune sau aduce un serviciu pentru securitatea, prosperitatea si interesul national american. Laureatul nu trebuie sa fie neaparat cetatean american. Congressional Gold Medal este considerata echivalentul Medaliei prezidentiale a libertatii (Presidential Medal of Freedom) si nu trebuie sa fie confundata cu Medal of Honor, care este o distinctie militara.

Citeste si:
Barbra Streisand si Steven Spielberg, premiati de Barack Obama
Barbra Streisand si Steven...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.