Barack Obama a avertizat, intr-un interviu difuzat duminica, in legatura cu pericolele pe care le creeaza ofensiva fulgeratoare a insurgentilor sunniti in Irak la adresa stabilitatii intregii regiuni.

Jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic in Irak si levant (SIIL), care au lansat o ofensiva-fulger in Irak pe 9 iunie, isi consolideaza pozitiile in vestul tarii, la frontiera cu Siria, o zona in care vor sa proclame un califat.

Insa presedintele Obama, care a indepartat ideea unei interventii a trupelor americane, se teme ca veleitatile insurgentilor sunt mai mari, afirmand ca "ideologia lor extremista constituie o amenintare pe termen mediu si lung" la adresa Statelor Unite.

"Este necesar, in general, sa fim vigilenti. Problema actuala consta in faptul ca (luptatorii) din SIIL destabilizeaza tara (Irakul), dar ei pot sa se extinda in tari aliate ca Iordania", a declarat presedintele intr-un interviu acordat vineri postului CBS si difuzat duminica.

In opinia sa, populatia locala irakiana ii va respinge, pana la urma, pe extremistii sunniti, "din cauza violentei si extremismului lor".

"Am vazut acest lucru de in mai multe randuri. De exemplu, in provincia occidentala Al-Anbar, in timpul Razboiului din Irak, unde triburi sunnite s-au ridicat brusc la lupta impotriva lor, din cauza ideologiei lor extremiste", a precizat Barack Obama.

Presedintele american a subliniat de asemenea asupra pericolelor pe care le reprezinta alte organizatii extremiste, ca de exemplu Al-Qaida in Yemen sau Boko Haram in Nigeria. "Sunt pe cale sa se transforme intr-o provocare la nivel mondial, pe care Statele Unite este necesar sa o accepte. Dar nu o putem accepta singuri", a continuat el.

Fostul vicepresedinte american Dick Cheney, care il invinovateste pe presedintele Barack Obama de haosul din Irak, a criticat din nou, duminica, trimiterea a 300 de "consilieri militari" americani in Irak.

Citeste si:
O pensionară din Brăila sună cel puțin o dată pe oră la 112
O pensionară din Brăila sună...

"Cand discutam depre trimiterea a 300 de consilieri militari, atunci cand ar trebui de fapt vreo 20.000 ca sa faca treaba bine, nu cred ca atacam problema cu adevarat", a declarat el, acuzandu-l pe presedinte ca a "decimat bugetul Apararii", ci "nu (reteaua terorista) Al-Qaida".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.