Islamistii sunniti care au preluat controlul asupra unei parti a Irakului au ocupat o fosta fabrica de armament chimic de pe vremea fostului dictator Saddam Hussein.

"Stim ca SIIL (Statul Islamic in Irak si Levant) a ocupat complexul Al Muthanna", a anuntat o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat, Jen Psaki, intr-un comunicat, cita de MEDIAFAX.

Insa ea a precizat ca nu crede ca insurgentii islamisti sunt in masura sa produca arme chimice operationale, din cauza ca produsele care se afla in fabrica sunt vechi si depasite.

Complexul, situat la aproximativ 70 de kilometri nord-vest de Bagdad, a inceput sa produca gaz mustar si alte gaze chimice, inclusiv sarin, la inceputul anilor '80, la cateva luni dupa venirea la putere a lui Saddam Hussein, potrivit unui document CIA. Acest program de inarmare chimica a atins apogeul in timpul Razboiului dintre Iran si Irak, la sfarsitul anilor '80. Aproximativ 209 tone de gaz sarin au fost produse in 1987 si 394 de tone in 1988.

Insa CIA afirma ca acest complex a fost inchis, ulterior, dupa Primul Razboi din Golf, dupa ce ONU a interzis Irakului orice productie de armament chimic.

La inceputul anilor '90, instalatia a fost utilizata pentru supervizarea distrugerii stocurilor irakiene de armament chimic.

Statele Unite sunt insa "ingrijorate de preluarrea (controlului) asupra oricarei instalatii militare de catre SIIL", a precizat Psaki.

"Noi nu credem ca in complex se afla material (pentru arme chimice) de uz militar si ar fi foarte dificil, daca nu imposibil, sa fie deplasat in securitate", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.