Guvernul noului presedinte egiptean Abdel Fattah el-Sisi, fostul sef al armatei, ales la un an dupa ce l-a destituit pe islamistul Mohamed Morsi din functie si a eliminat orice opozitie, a depus juramantul marti, la Cairo.

Cei 34 de ministri si premierul in exercitiu Ibrahim Mahlab, mentinut in functie, au depus juramantul marti dimineata in fata sefului statului, intr-o ceremonie transmisa in direct de televiziuni.

Din Guvern fac parte 13 ministri noi fata de Executivul provizoriu instalat de catre el-Sisi la o zi dupa destituirea si arestarea lui Morsi, pe 3 iulie 2013. Cea mai importanta schimbare este inlocuirea fostului ministru de Externe Nabil Fahmi cu un fost ambasador la Washington, Sameh Shukri.

Ministrul de Interne Mohamed Ibrahim - considerat unul dintre principalii promotori, alaturi de el-Sisi, al implacabilei reprimari care-i vizeaza de un an pe sustinatorii lui Morsi - isi pastreaza portofoliul, la fel ca ministrul Apararii si seful armatei, generalul Sedki Sobhi, un apropiat al presedintelui.

El-Sisi a fost ales in mai, cu 96,9% din voturile exprimate. Maresalul in retragere se bucura de o puternica sustinere populara, dupa ce puterea pe care o conducea de facto a zdrobit in sange miscarea Fratii Musulmani din care provine Morsi.

Mohamed Morsi, primul presedinte ales in mod democratic in Egipt dupa un an si jumatate de la indepartarea din functie a lui Hosni Mubarak, in urma unei revolte populare, este incarcerat in prezent si risca pedeapsa cu moartea in multiple procese, la fel ca aproape toti liderii confreriei islamiste.

El-Sisi l-a destituit pe Morsi invocand milioane de egipteni care au manifestat timp de trei zile cerandu-i sa plece de la putere acestui fost presedinte, devenit rapid nepopular, dupa ce a fost acuzat ca actiona in vederea ruinarii unei economii vlaguite, ca a acapart toate puterile in favoarea confreriei si ca voia sa islamizeze societatea egipteana.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.