Republica Moldova are nevoie de o perspectiva clara de aderare la UE, a declarat premierul Iurie Leanca, intr-un interviu pentru cotidianul La Croix, in care a atras atentia ca lipsa acestei perspective poate genera instabilitate si este folosita ca un argument in favoarea Uniunii Vamale.

Statele membre UE nu au o pozitie comuna in ceea ce priveste o perspectiva clara de aderare pentru Republica Moldova, a afirmat premierul Leanca, care se afla luni si marti intr-o vizita in Franta, unde va avea o intrevedere cu presedintele Francois Hollande.

Seful Guvernului de la Chisinau a mentionat ca Parisul nu are inca o pozitie clara in aceasta privinta, spre deosebire de Berlin, care doreste ca Republica Moldova sa fie tratata asemenea tarilor incluse in grupul Balcanilor de Vest. "Sa devenim doar un vecin al UE este o invitatie la incertitudine. Iar incertitudinea genereaza instabilitate. Dorim sa facem parte din aceeasi familie", a declarat premierul Iurie Leanca, subliniind ca sustinerea Frantei in acest sens este importanta pentru autoritatile de la Chisinau.

Intrebat despre sustinerea de care se bucura la Chisinau Uniunea Eurasiatica propusa de Vladimir Putin, premierul R. Moldova a explicat ca opozitia foloseste ca argument lipsa unei perspective clare de aderare la UE. "Este foarte greu sa convingi societatea ca este vorba despre un obiectiv realist cand comunistii spun ca este o misiune imposibila, tinand cont de ostilitatea unor state membre", a observat seful Guvernului de la Chisinau.

El a adaugat ca, in acest context, opozitia comunista de la Chisinau sustine ca R. Moldova nu trebuie "sa se concentreze asupra unui obiectiv irealizabil, in conditiile in care aderarea la Uniunea Eurasiatica este dorita de Rusia".

Premierul Iurie Leanca a mai afirmat ca autoritatile de la Chisinau sunt "preocupate" in legatura cu eventuale masuri de retorsiune din partea Rusiei, in conditiile in care R. Moldova se pregateste sa semneze la 27 iunie Acordul de Asociere cu UE. "Am avut recent consultari cu partenerii rusi in legatura cu impactul Acordului de Asociere asupra relatiilor economice. Zona de Liber Schimb cu UE, asemenea Acordului de Liber Schimb din cadrul Comunitatii Statelor Independente (CSI) au la baza principiile Organizatiei Mondiale a Comertului", a mentionat premierul R. Moldova.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

El a apreciat ca incompatibilitatea intre apropierea R. Moldova de UE si statutul de membru al CSI poate fi doar politica, dar nu economica sau comerciala. "Sper ca partenerii rusi vor fi deschisi si constructivi. Nu avem nimic de ascuns si am propus chiar consultari pe aceasta tema cu participarea Chisinaului, a Rusiei si a UE. Procesul de integrare europeana nu trebuie sa provoace obstacole in relatiile politice si economice cu Rusia sau dificultati pentru muncitorii moldoveni din Rusia", a subliniat premierul Iurie Leanca.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.